
Chiapudding
Chiapudding är det perfekta mellanmålet eller frukosten som går att variera i oändlighet med hjälp av goda smaksättningar och topping!
Vad är chiapudding?
Chiapudding är en krämig och näringsrik pudding som görs av chiafrön som får dra i mjölk eller yoghurt. Du bereder enkelt en portion genom att blanda chiafrön med mjölk eller yoghurt och låta den stå i kylskåpet några timmar eller över natten. Smaken kan du variera med vanilj, kakao, kanel eller bärkompott. Toppa sedan med färska bär, granola eller nötter och du har en nyttig frukost eller mellanmål som är både mättande och snäll mot magen.
Populära recept på chiapudding
Krämig, mättande och lätt att variera – chiapudding har blivit en favorit på frukostbordet. Här hittar du recept med allt från enkla baser till härliga smakkombinationer med Valios egna produkter.

Preppfrukost med overnight oats och chiapudding

Chiapudding med honung

Chiapudding med vaniljpulver

Chiapudding med sirap

Zeinas krämiga chiapudding med hallon

Chiapudding med vaniljkvarg

Hallonchiapudding

Chiapudding med kokos

Chiapudding med jordgubbar

Chiapudding med proteinmousse

Chiapudding med mango och kokos

Chiapudding med äppelpaj
Frågor & svar om chiapudding
Hur gör man chiapudding?
För ett grundrecept till en person:
Blanda 2 msk chiafrön, 1 dl mjölk eller yoghurt och 1 tsk vaniljsocker. Låt stå i kylen i minst 2 timmar eller över natten.
Hur länge håller chiapudding i kylen?
Förvara din chiapudding kylskåpet i en väl försluten förpackning (tex en burk med lock) så håller den i 3-5 dagar.
Är chiapudding nyttigt?
Chiapudding innehåller fibrer, protein och nyttiga fetter från chiafrön. Genom att använda yoghurt eller kvarg som bas och toppa med bär eller nötter får du en mättande och balanserad frukost eller mellanmål.
Kan man frysa chiapudding?
Nej, det är inte att rekommendera. Chiapudding får bäst konsistens och smak när den förvaras i kylskåp och äts inom några dagar.
Blir chiapudding godare med yoghurt eller mjölk?
Det beror på vilken konsistens du vill ha. Chiapudding med mjölk som bas blir lite lättare och mer luftig, medan yoghurt eller kvarg ger en krämigare pudding. För dig som vill ha extra protein är chiapudding med kvarg som bas ett perfekt alternativ till frukost eller mellanmål.

Vilken bas ska man välja till chiapudding?
Chiapudding går att göra med flera olika baser beroende på vilken konsistens och smak du vill ha. Chiapudding med mjölk som bas blir lite lättare och mer luftig, medan yoghurt ger en krämigare och fylligare pudding. För dig som vill ha en extra mättande variant är chiapudding med kvarg som bas ett perfekt alternativ – proteinrikt, gott och energigivande till både frukost och mellanmål.
Recept på chiapudding med mjölk som bas
Chiapudding med mjölk som bas får en lättare och mer luftig konsistens. Blanda chiafrön med mjölk och smaksätt med vanilj, kakao eller frukt för ett enkelt och gott recept som passar perfekt till frukost eller mellanmål.
Recept på chiapudding med yoghurt som bas
Chiapudding med yoghurt som bas blir extra krämig och fyllig. Blanda chiafrön med yoghurt och toppa med bär, frukt eller granola för ett enkelt recept som ger en god och mättande frukost.