Fortsätt till innehållet
Chiapudding with yoghurt, figs and nuts in a glass.

Matinspiration

Chiapudding

Chiapudding är det perfekta mellanmålet eller frukosten som går att variera i oändlighet med hjälp av goda smaksättningar och topping!

Vad är chiapudding?

Chiapudding är en krämig och näringsrik pudding som görs av chiafrön som får dra i mjölk eller yoghurt. Du bereder enkelt en portion genom att blanda chiafrön med mjölk eller yoghurt och låta den stå i kylskåpet några timmar eller över natten. Smaken kan du variera med vanilj, kakao, kanel eller bärkompott. Toppa sedan med färska bär, granola eller nötter och du har en nyttig frukost eller mellanmål som är både mättande och snäll mot magen.


Frågor & svar om chiapudding

Hur gör man chiapudding?

För ett grundrecept till en person:
Blanda 2 msk chiafrön, 1 dl mjölk eller yoghurt och 1 tsk vaniljsocker. Låt stå i kylen i minst 2 timmar eller över natten.

Hur länge håller chiapudding i kylen?

Förvara din chiapudding kylskåpet i en väl försluten förpackning (tex en burk med lock) så håller den i 3-5 dagar.

Är chiapudding nyttigt?

Chiapudding innehåller fibrer, protein och nyttiga fetter från chiafrön. Genom att använda yoghurt eller kvarg som bas och toppa med bär eller nötter får du en mättande och balanserad frukost eller mellanmål.

Kan man frysa chiapudding?

Nej, det är inte att rekommendera. Chiapudding får bäst konsistens och smak när den förvaras i kylskåp och äts inom några dagar.

Blir chiapudding godare med yoghurt eller mjölk?

Det beror på vilken konsistens du vill ha. Chiapudding med mjölk som bas blir lite lättare och mer luftig, medan yoghurt eller kvarg ger en krämigare pudding. För dig som vill ha extra protein är chiapudding med kvarg som bas ett perfekt alternativ till frukost eller mellanmål.


glasburk med chiapudding toppat med bär

Vilken bas ska man välja till chiapudding?

Chiapudding går att göra med flera olika baser beroende på vilken konsistens och smak du vill ha. Chiapudding med mjölk som bas blir lite lättare och mer luftig, medan yoghurt ger en krämigare och fylligare pudding. För dig som vill ha en extra mättande variant är chiapudding med kvarg som bas ett perfekt alternativ – proteinrikt, gott och energigivande till både frukost och mellanmål.


Recept på chiapudding med mjölk som bas

Chiapudding med mjölk som bas får en lättare och mer luftig konsistens. Blanda chiafrön med mjölk och smaksätt med vanilj, kakao eller frukt för ett enkelt och gott recept som passar perfekt till frukost eller mellanmål.



Chiapudding vs overnight oats

Chiapudding och overnight oats är enkla frukostar som förbereds i kylskåp. Chiapudding görs med chiafrön och blir krämig, medan overnight oats görs med havregryn och liknar en kall gröt. Båda kan varieras med yoghurt, frukt och bär – näringsrika och mättande till frukost eller mellanmål.




Chiapudding with yoghurt, figs and nuts in a glass.

Inspiration till nyttiga frukostar

Det finns en uppsjö av härliga recept att starta dagen med. Se även våra recept på overnight oats, smoothies, smoothie bowls och acai bowls!