2/9/2017

Ny innovation från Valio! MiFú – stekbart mjölkprotein istället för kött, fågel eller fisk.

Allt fler väljer att äta vegetariskt. Kanske inte varje dag. Men ibland. Det har lett till att butikshyllorna fylls med nya alternativ. En efterfrågad proteinkälla som ännu inte fyllt kvoten är mjölkbaserat protein. Faktum är att hela 30 % efterfrågar fler vegetariska proteinkällor baserade på mjölk.[1] Som svar på detta lanserar nu Valio en helt ny innovation – MiFú. Ett stekbart mjölkprotein som används i rätter istället för kött, fågel eller fisk.

Kort sammanfattat är MiFú proteinrika och fettsnåla gryn tillverkade av mjölk. En unik patenterad produkt helt fri från laktos, soja, gluten och ägg. Valio vill istället slå ett slag för mjölkbaserade alternativ då mjölk dessutom innehåller 18 av de 22 viktigaste näringsämnena. Man kan kanske tro att Valios senaste innovation är jämförbar med cottage cheese – men den stora skillnaden ligger i att MiFú är tänkt som huvudråvaran i varma rätter – och att grynen får fin stekyta och inte smälter vid upphettning.

- Hälsa är en växande trend och fler vegetariska alternativ efterfrågas. Vi lägger stor vikt vid hållbar hälsa och lyssnar alltid på våra konsumenter. Därför har vi tagit fram MiFú som ett proteinrikt vegetariskt alternativ till kött, fågel eller fisk, säger Jesper Sellebråten, kategorichef på Valio Sverige.

I Finland, där hälsotrenden är minst lika stor, har MiFú tagits emot mycket väl. Efter bara fyra månader på marknaden har redan nästan var femte finsk provat MiFú. Till och med barn, som brukar vara lite skeptiska, gillar ofta MiFú.

MiFú tillverkas av pastöriserad laktosfri och fettfri mjölk och har formen av små gryn – för mångsidig och enkel användning i matlagningen. Produkten innehåller en marinad av rypsolja som gör att den lätt kan stekas och som dessutom tillför en god smak. MiFú passar helt enkelt utmärkt i rätter som ersättning för nöt- och fläskkött, fisk, kyckling och vegetabiliskt protein. Till exempel i favoriter som pasta bolognese, chili con carne, korvstoganoff, fiskgratäng och lasagne. Men även till nya spännande recept med inspiration från hela världen. MiFú är helt enkelt otroligt mångsidigt då grynen klarar sjudning, stekning, återuppvärmning och till och med tillagning i mikrovågsugn.

MiFú-rätter och inspiration av Jonas Cramby

Vi bad matskribenten Jonas Cramby att ta fram recept med MiFú istället för kött, fågel eller fisk. Med inspiration från hela världen. Ett lite otippat val kan tyckas då Jonas gjort sig känd för att vara en köttälskare av rang. Med en förkärlek för texmex-mat. Faktum är att han till och med döpt sin dotter till Margarita. Men Jonas försöker faktiskt allt mer att äta vegetariskt. Kanske inte varje dag. Men ibland. Han är helt enkelt flexitarian som allt fler av oss väljer att bli.

Jonas har tagit fram fyra härliga recept: mapo tofu, thailändsk larb, chili con carne och bucatini all’amatriciana. Fyra recept där den egentliga proteinkällan bytts ut mot MiFú. Se dem gärna som inspiration och låt sedan din kreativitet och fantasi bestämma vad just du vill ersätta med MiFú.

- Jag äter gärna kött, men har de senaste åren försökt dra ner på onödigt köttätande. Det där när man köper en slapp biff på slentrian som inte ens smakar gott. Därför tycker jag det är väldigt bra att det har börjat komma alternativ som faktiskt smakar gott. Jag gillar MiFú eftersom det påminner om välkända saker som paneer eller halloumi men kommer i färsform så att man t.ex. kan göra thailändsk larb. Det är nog faktiskt mitt favoritrecept av de fyra jag komponerat, säger Jonas Cramby.

Jonas recept finns att läsa på valio.se/mifu.

Valio MiFú säljs i portionsförpackning om 330 g och kommer i tre smakvarianter – Naturell, Tomat & Örter och Peppar & Chili. Nyheten finns nu att köpa i dagligvaruhandeln till ett rekommenderat pris om 35:90 kr och går att hitta i butikshyllan med matlagningsost eller i hyllan för kyld vegetarisk mat.

MiFú serveras på Urban Deli

Under vecka 7 t.o.m. 10 serverar restaurangen Urban Deli i Stockholm MiFú exklusivt på sin meny.

För mer information, produktprov, recept och högupplösta bilder vänligen kontakta:

Emma Lind, PR-konsult, Kelly and Pling
073 553 72 82, emma.l@kellyandpling.com 

Linda Öhman, Kommunikationschef, Valio Sverige AB
08-725 51 50, linda.ohman@valio.fi 

[1] YouGov konsumentundersökning, Sverige, januari 2017 (n=1000)

Valio grundades i Finland 1905. 1994 introducerades Valio, och laktosfria produkter, i Sverige. Varje år investerar Valio cirka 150 miljoner kronor i forskning, utveckling och nya innovationer. Något som resulterat i ett av marknadens bredaste sortiment av laktosfria produkter. Valio är även känd för sina yoghurtar som alla karaktäriseras av en krämig, mjuk och rund smak och ett växande sortiment av ost. De senaste tio åren har Valio kontinuerligt ökat tillväxten på den svenska marknaden och omsatte 2015 ca 886 MSEK. Resan med att utveckla goda och hälsosamma produkter för ditt välbefinnande fortsätter även i framtiden. www.valio.se