Fortsätt till innehållet

28.9.2021

Valio lanserar växtbaserade matlagningsprodukter

Oddlygood Cooking gruppbild. Oddlygood Cooking gruppbild

Nu utökar Valio sitt veganska sortiment Valio Oddlygood® med nya växtbaserade alternativ till crème fraiche, matlagningsgrädde och vispgrädde.

Svenskarnas efterfrågan på växtbaserade livsmedel fortsätter öka. Enligt Valios undersökning Magrapporten® 2021 har svenskarna lagat mer mat hemma det senaste året och fler har börjat experimentera med sin matlagning. Rapporten bekräftar även en ökning av flexitarianer i de svenska hushållen, där växtbaserade alternativ tar mer plats bland de unga.

– Det är väldigt spännande att vara en del av resan för växtbaserade alternativ till klassiska matlagningsprodukter. Det ska vara lätt att anpassa maten både till vardag och fest, utan att behöva tumma på smaken. I våra konsumenttester av nyheterna upplevdes smaken god och texturen krämig, vilket vi såklart tycker är jättekul, säger Karin Philipson, Produktchef på Valio Oddlygood.

Oddlygood® Dream Fraiche
Ett växtbaserat alternativ till crème fraiche som kan användas i både kall och varm matlagning, vilket gör den optimal att använda i till exempel såser, grytor eller som dipp. Den är berikad med vitaminerna B2, B12 och D2 och innehåller även mjölksyrabakterierna Lactobacillus acidophilus och Bifidobacterium som påverkar magens tarmflora. Dessutom är den glutenfri.

Oddlygood® Easy Cooking
En växtbaserad matlagningsgrädde som passar extra bra i grytor, pastarätter, soppor, gratänger med mera. Som alla Valios havrebaserade produkter är den gjord på nordiskt odlad havre och dessutom glutenfri.

Oddlygood® Easy Whipping
En växtbaserad vispgrädde som är lättvispad och passar utmärkt till alla slags desserter, tårtor och andra bakverk. Gjord på vegetabilisk olja från kokos och raps.

Produktinformation:
Nyheterna finns i butik från vecka 39. Rekommenderat konsumentpris för Oddlygood® Dream Fraiche, 400 g är 24,90 kr och Oddlygood® Easy Cooking, 1L är 25,90 kr. För Oddlygood® Easy Whipping, 2,5 dl är rekommenderat pris 16,50 kr.

Om undersökningen
Valio har sedan mitten av 1900-talet bedrivit forskning för hälsa och välmående. Forskningen kompletteras med flera återkommande trendmätningar, däribland Magrapporten®, som är Sveriges största undersökning om maghälsa. Magrapporten® 2021 är den femte upplagan och bygger på en statistiskt säkerställd undersökning genomförd av Kantar Sifo under perioden 4–12 mars 2021. Totalt intervjuades 2 009 personer i Sverige i åldrarna 16–79 år. Av dem var 226 personer mellan 16–24 år. I gruppen som uppger att de har haft problem med magen det senaste året ingår 740 personer.

Fakta från undersökningen:
Svenskarnas matvanor det senaste året
• 56 % av hushåll med mer än 1 person har olika kosthållning. (2019: 67%)
• 41% av unga svenskar (16–24 år) är idag flexitarianer. (2019: 28%)
• 46 % av svenskarna har lagat mer mat det senaste året.
• 35 % av svenskarna har experimenterat med nya maträtter det senaste året.

 

För produktprover och mer information, kontakta:
Kalle Löfstrand, presskontakt på Valios kommunikationsbyrå Shomei
kalle.l@shomei.se
Mobil: 0733-58 26 65

Anette Björnlund, media och kommunikationschef, Valio Sverige AB
anette.bjornlund@valio.se
Telefon: 0703 033 561

Läs de senaste nyheterna