Fortsätt till innehållet
Chokladmousse med bakade plommon

Chokladmousse med bakade plommon

Imponera med denna lyxiga chokladdessert. Innehåller många olika smaker och texturer. Allt går att förbereda, så receptet är inte så komplicerat som det verkar. Släpp gärna loss kreativiteten och briljera med en dessert lika vacker som på restaurang. God är den oavsett!

Chokladmousse med bakade plommon

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder

Chokladmousse

  • 1½ dl
    Valio Laktosfri vispgrädde
    Valio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
    Valio Laktosfri vispgrädde 35%  5 dl
  • ½ dl strösocker
  • 1 msk vatten
  • ägg
  • äggulor
  • 125 g mörk choklad 55 %

Mjölkchokladganache

Kanderade kakaonibs

  • 2 msk strösocker
  • ½ dl kakaonibs
  • ½ krm salt

Ugnsbakade plommon

  • plommon
  • 1 msk honung, flytande

Garnering

  • 0 kg hallonsås
  • 0 kg laktosfri vit choklad
  • 0 kg chokladkaka
  • 0 kg oxalis

Instruktioner

Chokladmousse

  1. Vispa grädden lätt och ställ kallt.
  2. Häll socker, vatten, ägg och äggula i en rostfri bunke. Ställ bunken över ett vattenbad och vispa hela tiden tills blandningen tjocknar och når 82°C. Låt den inte blir varmare för då kan den spricka. Vispa blandningen sval med en elvisp eller i en maskin.
  3. Hacka chokladen och smält över ett vattenbad tills den är ca 55°C.
  4. Ta av bunken från värmen och vänd ner 1/3 av grädden. Rör till en slät och blank kräm. Vänd försiktigt ned äggvispet växelvis med resten av grädden. Vänd runt med en slickepott tills allt är blandat.
  5. Häll upp moussen i en silikonform med t ex kupoler eller lägg den i en djup form. Ställ kallt.

Mjölkchokladganache

  1. Finhacka chokladen och lägg den i en bunke.
  2. Koka upp grädde och honung i en kastrull. Häll blandningen över chokladen och låt stå ca 30 sekunder. Rör om och tillsätt smör och salt. Rör tills ganachen är mjuk och slät.
  3. Lägg plastfolie direkt mot ganachen så den inte får kontakt med luft. Låt ganachen stå i rumstemperatur, ca 2 timmar, tills den svalnat och stabiliserat sig. Häll upp ganachen i en spritspåse med en rak bladtyll.

Kanderade kakaonibs

  1. Smält sockret i en stekpanna utan att det får färg. Häll i kakaonibs och vänd runt så att de täcks av sockret. Häll ut på ett bakplåtspapper på en skärbräda. Låt stelna och hacka i mindre bitar.

Ugnsbakade plommon

  1. Värm ugnen till 200 °C
  2. Kärna ur och skär plommonen i klyftor. Lägg på en plåt och ringla över honung.
  3. Baka i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Plommon kan serveras kalla eller ljumna.

Montering och garnering

  1. Spritsa ut ganachen på serveringstallrikarna i en fin form.
  2. Tryck ur moussen ur kupolerna eller forma ägg med en sked om du har gjort moussen i en stor form.
  3. Lägg på plommonen och strö över de kanderade kakonibsen.
  4. Garnera eventuellt med lite hallonsås, finriven vit choklad, smulor av mjuk chokladkaka samt oxalis eller annan ört.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.