
Förberedelsetid
Aktiv
1 h
Passiv
6 h
Totalt
7 h
Svårighetsgrad
-
Erfarna bröd
- Ugn200°C
Recension
0
stjärnor av fem
0 recensioner
Hur smakade det?
Till recepten
Ingredienser
Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.
Läs mer om att ändra dosmängderChokladmousse
-
1½ dl
Valio Laktosfri vispgräddeValio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
- ½ dl strösocker
- 1 msk vatten
- 1 ägg
- 2 äggulor
- 125 g mörk choklad 55 %
Mjölkchokladganache
- 225 g mjölkchoklad
-
½ dl
Valio Laktosfri vispgräddeValio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
- 1 msk honung, flytande
-
1 msk
Valio Laktosfri smör, rumstempereratSmör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
- ½ krm salt
Kanderade kakaonibs
- 2 msk strösocker
- ½ dl kakaonibs
- ½ krm salt
Ugnsbakade plommon
- 4 plommon
- 1 msk honung, flytande
Garnering
- 0 kg hallonsås
- 0 kg laktosfri vit choklad
- 0 kg chokladkaka
- 0 kg oxalis
Dela recept
Instruktioner
Chokladmousse
- Vispa grädden lätt och ställ kallt.
- Häll socker, vatten, ägg och äggula i en rostfri bunke. Ställ bunken över ett vattenbad och vispa hela tiden tills blandningen tjocknar och når 82°C. Låt den inte blir varmare för då kan den spricka. Vispa blandningen sval med en elvisp eller i en maskin.
- Hacka chokladen och smält över ett vattenbad tills den är ca 55°C.
- Ta av bunken från värmen och vänd ner 1/3 av grädden. Rör till en slät och blank kräm. Vänd försiktigt ned äggvispet växelvis med resten av grädden. Vänd runt med en slickepott tills allt är blandat.
- Häll upp moussen i en silikonform med t ex kupoler eller lägg den i en djup form. Ställ kallt.
Mjölkchokladganache
- Finhacka chokladen och lägg den i en bunke.
- Koka upp grädde och honung i en kastrull. Häll blandningen över chokladen och låt stå ca 30 sekunder. Rör om och tillsätt smör och salt. Rör tills ganachen är mjuk och slät.
- Lägg plastfolie direkt mot ganachen så den inte får kontakt med luft. Låt ganachen stå i rumstemperatur, ca 2 timmar, tills den svalnat och stabiliserat sig. Häll upp ganachen i en spritspåse med en rak bladtyll.
Kanderade kakaonibs
- Smält sockret i en stekpanna utan att det får färg. Häll i kakaonibs och vänd runt så att de täcks av sockret. Häll ut på ett bakplåtspapper på en skärbräda. Låt stelna och hacka i mindre bitar.
Ugnsbakade plommon
- Värm ugnen till 200 °C
- Kärna ur och skär plommonen i klyftor. Lägg på en plåt och ringla över honung.
- Baka i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Plommon kan serveras kalla eller ljumna.
Montering och garnering
- Spritsa ut ganachen på serveringstallrikarna i en fin form.
- Tryck ur moussen ur kupolerna eller forma ägg med en sked om du har gjort moussen i en stor form.
- Lägg på plommonen och strö över de kanderade kakonibsen.
- Garnera eventuellt med lite hallonsås, finriven vit choklad, smulor av mjuk chokladkaka samt oxalis eller annan ört.
Till recepten
Dela recept