Fortsätt till innehållet
Citron- och mangotårta

Citron- och mangotårta

En saftig tårta fylld med fyra goda krämer; en tropisk pannacotta, en len vaniljkräm, en frisk lemoncurd och en färskostmousse. Tårtan kan dekoreras på vanligt vis eller så gör du en så kallad "olyckstårta". Skär då bort en bit från kanten och dekorera med strössel. Det ser ut som olyckan varit framme men tårtan räddats med en snygg lagning.

Citron- och mangotårta

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder

Pannacotta

  • gelatinblad
  • 100 g, fry mango
  • 25 g, fry passionsfrukt
  • 1¼ dl
    Valio Laktosfri vispgrädde
    Valio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
    Valio Laktosfri vispgrädde 35%  5 dl
  • ½ dl strösocker
  • 1½ msk citron, pressad
  • ½ krm salt

Citron-och vallmobottnar

  • 75 g
    Valio Laktosfri smör
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 500 g
  • ägg
  • 2½ dl strösocker
  • citron, finrivet skal
  • 2½ dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • ½ dl kokos, riven
  • 2 tsk bakpulver
  • 1½ msk vallmofrön
  • ½ krm salt
  • 1¼ dl
    Valio Laktosfri yoghurt naturell 2,5%
    Njut av vår härligt krämiga naturella yoghurt utan laktos. Med sin milda, goda smak är…
    Valio Laktosfri yoghurt naturell 2,5% 1000 g
  • 0 kg
    Valio Laktosfri smör, till formen
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 500 g

Vaniljkräm

  • ½  vaniljstång
  • 2½ dl
    Valio Laktosfri mjölkdryck
    I Valio laktosfri mjölkdryck har vi låtit alla smaker, vitaminer och mineraler vara kvar -…
    Valio Laktosfri mjölkdryck 3% 1l
  • äggulor
  • ½ dl strösocker
  • ½ msk majsstärkelse t ex Maizena
  • 1 msk
    Valio Laktosfri smör, mjukt
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 500 g

Lemon curd

  • äggulor
  • ¾ dl strösocker
  • ¼ dl citronsaft, pressad
  • ½  citron, finrivet skal
  • 50 g
    Valio Laktosfri smör
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 500 g
  • ½ krm salt

Montering


Instruktioner

Pannacotta

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter.
  2. Tina mango och passionsfrukten, mixa och sila till en slät puré
  3. Blanda purén med grädde, socker och citronsaft i en kastrull och koka upp. Tillsätt salt. Krama ur gelatinbladen och vispa ned dem i blandningen så att de smälter.
  4. Låt krämen svalna och ställ i kylen över natten.

Tårtbottnar

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj en springform ca 18 cm i diameter med lite smör. Klipp till ett bakplåtspapper och lägg i botten, och klipp till och kläm fast remsor längs kanten.
  3. Smält smöret.
  4. Vispa ägg, socker och citronskal ljust och pösigt i en bunke.
  5. Blanda vetemjöl, potatismjöl, kokos, bakpulver, vallmofrön och salt i en annan bunke.
  6. Blanda omväxlande ner smöret, mjölblandningen och yoghurten i äggvispet. Vänd försiktigt runt till en jämn smet med en slickepott.
  7. Häll smeten i formen och grädda 30–40 minuter i mitten av ugnen tills kakan är helt torr. Låt svalna och ta kakan ur formen.

Vaniljkräm

  1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, vaniljstång och frön i en kastrull. Ta av från värmen och låt dra i ca 10 minuter. Ta upp vaniljstången.
  2. Vispa äggulor, socker och majsstärkelse ljust och luftigt i en bunke.
  3. Sila den varma mjölken över äggblandningen under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och koka upp på medelvärme under ständig vispning tills krämen tjocknar. Koka ca 1 minut under vispning. Ta från värmen. Rör ner smöret och tillsätt saltet. Låt svalna och förvara i kylskåp fram till servering.

Lemon curd

  1. Vispa samman äggulor och hälften av sockret i en bunke.
  2. Koka upp resten av sockret, citronsaft, citronskal och smör i en kastrull. Vispa ner blandningen i äggulesmeten, blanda och häll tillbaka allt i kastrullen. Värm på medelvärme och rör hela tiden tills första bubblan, krämen skall precis koka upp. Tillsätt saltet.
  3. Häll krämen i en burk och låt svalna. Förvara i kylen.

Montering

  1. Vispa grädde, färskost och florsocker till en fast färskostkräm med mjuka toppar. Vispa pannacottan med en elvisp till en krämig konsistens . Ta fram vaniljkrämen.
  2. Skär kakan i 3 bottnar.
  3. Lägg den understa botten på ett serveringsfat och bred på pannacottan. Lägg på nästa botten och bred på vaniljkräm och därefter lemon cud. Lägg på den översta botten och bred färskostkräm längs sidorna och på toppen, men spara ca 1 dl. Skär ut en bit ur tårtan på kanten. Täck med resterande färskostkräm och dekorera med strössel.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.