Ingredienser

16 portioner

Beskrivning

Frukostfralla eller sötfika? En fluffig, hembakad croissant är både och! Den här eleganta fransosen ger garanterade pluspoäng när svärföräldrarna kommer på besök. Det tar lite tid men det är värt att göra egna croissanter från grunden. 

Gör så här:

  1. Blanda smulad jäst med fingervarm mjölk och rör tills jästen är helt upplöst. Låt blandningen stå i ca 10 min. 
  2. Knäck ett ägg i jästblandningen och rör ihop utan att vispa för hårt. Rör i salt och socker. 
  3. Häll i mjölet, lite i taget och knåda ihop till en smidig deg. Jäs 1 timme med bakduk över. 
  4. Kavla ut degen till en fyrkant. Täck halva degen med ett lager tunt hyvlat smör och vik sedan över den andra hälften. Du kan klämma ihop kanterna lite så att smöret inte rinnner ut. 
  5. Kavla ut degen igen, lägg på mer hyvlat smör och vik ihop. Upprepa minst sex gånger. 
  6. Avsluta med att kavla ut till en fyrkant. Skär degen i små fyrkanter, som viks diagonalt till trekanter. Rulla den breda änden mot spetsen och böj till ändarna. 
  7. Sätt på ugnen på 225°C.  
  8. Jäs under duk ca 30 minuter. Pensla dem med äggula och grädda 10-15 minuter. 

Populära avdelningar