Ghee - rent smörfett med lång hållbarhet

Ghee är klarat eller skirat smör med lång hållbarhet som kan användas i mycket höga temperaturer. Det lagras i rumstemperatur. Om du är noggrann med att hålla din ghee väl försluten och använder rena redskap kan den hålla i upp till ett år. Den långa hållbarhetstiden beror på att alla enzymer och all vätska har kokats bort.

Så här gör du enkelt din egen ghee

  • Smält smör i en kastrull.
  • Låt smöret långsamt sjuda tills all vätska kokat bort. Då bildas ett skum på ytan som du försiktigt skummar av medan smöret sjuder. En brun bottensats (proteinet och mjölksockret) bildas samtidigt på botten.
  • När smöret slutat skumma silar du av bottensatsen i en silduk och häller sedan upp din ghee i en ren glasburk, och sätter på ett tätslutande lock.

Det som är kvar nu är rent smörfett som har en vacker gyllengul färg och en aromatisk nötig smak.

Hur används ghee?

Tack vare att allt vatten kokats bort kan du värma upp din ghee till 250 °C utan att det blir bränt. Ghee passar både i matlagning och i bakning. Du använder det dessutom i samma mängd, så du behöver inte ändra något i dina favoritrecept. En annan fördel är också att det till skillnad från vanligt smör även lämpar sig för fritering.

Ghee används mycket i de nordindiska och pakistanska köken, och lyfter fram både starka och varma kryddor. Varför inte testa att använda ghee nästa gång du är sugen på att laga något kryddstarkt, eller bara för att lyfta fram kryddorna i maten?

Tips vid stekning i höga temperaturer!

Smör kan inte hettas upp till över 145 grader utan att bli brunt och bränna vid. Om du inte har ghee hemma och vill undvika att bränna vid är ett tips att tillsätta en klick smör till oljan du steker i. Då får det du steker en fulländad smörsmak utan att bli bränt

Tema
Lyckas med bullarna
Tema
Brynt smör - en fransk favorit som ger nötig smak
Tema
Vispat smör - enkelt att göra själv