Äntligen fredag!

Äntligen fredag!

God fredagsmorgon!

Nu är det dags för helgtävling. Nästa helg är Alla helgons dag, och många vill äta lite god mat. Därför tänkte vi ni ska bidra med ert allra bästa tips på laktosfri DESSERT! 

Så skriv receptet i kommentarsfältet! Tävlingen avslutas på måndag kl 10. Vi publicerar vinnarna på bloggen under måndagen.

1:a pris - 500 kr i värdecheckar samt ljuslykta från Iittala

2:a pris - 300 kr i värdecheckar samt ljuslykta från Iittala

3:e pris - 200 kr i värdecheckar samt ljuslykta från Iittala

Ha en riktigt härlig helg!
Önskar vi på Valio

 

Kommentarer

Linda Hjelm skriver:

Hemgjord glass:
Hemgjord glass: 3 st äggulor 2 msk strösocker 3,3 dl Valio laktosfri vispgrädde 3-6 tsk vaniljsocker 1 tsk V-sell vaniljpulver vad gäller vaniljen så provsmaka smeten! jag använder mig av 3 tsk vaniljsocker och 1 tsk V-sell. Valfri smaksättning till glassen Vispa ägg och strösocker tills det blir vitt. Ta en annan skål och vispa grädden tillsammans med vaniljsockret, samma koncistens som vaniljsås brukar jag göra Vänd ner ägg/sockret i grädden och rör om. Ös upp i portionsformar, ca 5 msk/form och tillsätt valfri smaksättning. Du kan lägga i botten, varva lager på lager eller blanda runt. Jag använder mig av muffinsformar i silikon som återanvänds, klarar frys, ugn och diskmaskin. Frys i 4 timmar. Glassen är väldigt hårt de första minutrarna så ta gärna fram glassen och låt den smälta något. Av de tre äggvitorna som blir över så kan du göra maräng till glassen =) Tips på smaksättning: Jordgubbsylt, frysta eller färska bär som hallon, jordgubbar, blåbär eller björnbär, lakrits, choklad, krossat godis så som nonstop, smarties, marianne, turkisk peppar. Lycka till.

Hengameh Basiri skriver:

Kanel- och kokospannacotta
Kanel- och kokospannacotta med äppelkompott 4 dl kokosmjölk 1 dl gelésocker 2 rågade matskedar laktosfri smetana (kan bytas mot 1/2 dl laktosfri vispgrädde) kanel, en hel del Blanda allt i en kastrull, låt koka upp och koka i 30 sekunder. Häll sedan upp i små portionsformar och låt svalna något. Sätt sedan in dem i kyl till servering. De behöver några timmar på sig att bli klara. 2 söta äpplen 2 msk laktosfritt smör 3 msk vatten socker och kanel Tärna äpplena i små bitar. Skalet kan vara kvar. Smält smör i en kastrull, häll i äpplena och stek på svag värme. Häll i socker och kanel efter smak. Låt äpplet fräsa på svag värme tills det är mjukt och lite mosigt. Om det börjar bli torrt tillsätter man lite vatten. Servera ihop med pannacottan.

Tove Eriksson skriver:

CocosPudding
Cocospudding En rolig variant på gammaldags rispudding som du kan servera med saftsås, sylt eller färska bär. En annan fördel är att denna efterrätt är helt laktosfri om du byter ut smöret mot margarin. Antal portioner: 6 Ingredienser 1 1/2 dl grötris 4 dl vatten 1-2 msk smör eller margarin 6 dl kokosmjölk (2 burkar) 2 st ägg rivet skal av 1 citron eller apelsin 1/2 tsk salt 2-3 msk socker smör eller margarin till formarna 2 msk farinsocker Gör så här 1. Koka upp vatten och smör och lägg i risgrynen. Låt dem koka på svag värme tills vattnet kokat in. Späd med kokosmjölk och låt gröten koka tills grynen är mjuka, cirka 30 minuter. Rör om då och då. 2. Blanda ner äggen och det rivna skalet. Smaksätt med salt och socker. 3. Smörj 6 portionsformar som rymmer 1 dl eller en eldfast form. Strö farinsocker i botten. Häll i smeten och grädda i medelgod ugnsvärme, 200-225°, cirka 30 minuter. 4. Låt puddingen svalna eller kallna innan den stjälps upp. Servera med saftsås, sylt eller färska bär. / Tove Eriksson, Tove91@live.se

Emely Tuväng skriver:

Kladdkaka!
En enkel vanlig kladdkaka, bara att byta ut smöret mot Valios laktosfria smör, den blir lika perfekt som en med laktos produkter!! Och laktosintoleranta uppskattar nog en helt vanlig traditionell rätt än någon annorlunda bara för dom är laktos.. iallafall dom jag känner som är det. :)

Helen Holmberg skriver:

Laktosfri Tiramisu
Ingredienser: 2 äggulor, 4 msk strösocker, 2 msk amaretto (marsalavin/ konjak annan likör funkar också), 150 g kesella 10% + 2 dl vispgrädde som vispas, 12 savoiardikex (italienska söta kex), 1,5 dl starkt kaffe (1,5 dl vatten + 4 tsk néscafé), 2 msk kakao. Gör så här: Ta fram en form som passar, ca 15 x 20 cm. Lägg äggulorna i en skål och tillsätt sockret, Vispa sedan till en jämn och ljusgul smet. Tillsätt kesellan, vispade grädden (vispa i egen skål) och amaretto och rör försiktigt till en jämn blandning. Brygg kaffet eller blanda vatten med nescafe. Häll kaffet i en vid djup tallrik som det är lätt att doppa hela kexet i. Doppa kexen ett i taget i kaffet och lägg sedan det blöta kexet i en form. OBS! När du doppar, doppa bara en jättekort stund, ca 1-2 sekunder och bara på undersidan av kexet. Det ska inte bli genomblött. Kexet suger snabbt åt sig vätskan. Lägg de 6 första kexen på botten av formen. Bred ut hälften av kesella-gräddsmeten ovanpå. Sikta över hälften av kakaon. Lägg på de sista 6 kexen och bred på sista hälften av mascarponesmeten. Låt stå i kylskåp till serveringen, minst 1 timme men gärna längre. Den blir bara godare av att stå ett tag så att göra tiramisun dagen innan servering passar bra. Precis innan servering siktar du över resten av kakaon. Godaste efterrätten som finns! Kontakt holmberghelen (at) gmail.com

Ulla-Britt Eriksson skriver:

Chilikladdkaka.
Chilikladdkaka Ingredienser 2 ägg 2.5 dl socker 4 msk kakao (tips på kakao) 3 tsk vaniljsocker 100g Valios Laktosfria smör 1 dl mjöl 1/2 tsk salt Chili pulver Sätt ugnen på 175 grader Ingredienser vaniljgrädde. Valios laktosfria grädde Valios Laktosfria creme fraish. 2 tsk vaniljsocker. man kan även använda Valios Vaniljsås supergod. :) Så här gör du Chili Kladdkakan: Smält smöret i micron Vispa ägg och socker tills det blir poröst Blanda samman med resten av ingredienserna, OBS! Blanda försiktigt annars blir smeten luftig och kladdkakan torr. Häll smeten i en bröad form Grädda i 15-20 minuter beroende på hur kladdig kladdkaka du vill ha. Låt svalna och sprinkla över chilipulver för lite sting. Hur mycket sting man vill ha väljer man sedan på bordet sätt fram chiliburken. ;) Servera med Vaniljgrädde (laktosfri) Vispa grädde & 2 tsk vaniljsocker Vispa upp creme fraishen & blanda allt i en skål. tips servera gärna både Laktosfri glass & vaniljgrädde till chilikladdkakan. Denna kladdkaka älskar både vuxna & barn oavsett om man tål eller inte tål laktos. :-) Dom som tål laktos tror en knappt när man säger att den är utan latktos i. Så njut av den till helgen. man kan även dekorera den i alla helgers tecken beroende på årstiden.

Ulla-Britt skriver:

Chilikladdkaka
Kakaon jag använder är Ögats men man kan använda vilken sort man vill. ;-) & ringla gärna över smält mörk choklad på toppen av kladdkan för extra smak av choklad.

Alexia Scarsen skriver:

Bananpaj
Bananpaj 3 dl vetemjöl 125 gr valio laktosfria smör 1,5 dl socker 1,5 tsk bakpulver 4 mogna bananer farinsocker Smält smöret och blanda i allt annat förutom frukten. Lägg lite deg i botten och platta ut. Strö lite farinsocker ovanpå och skiva bananerna grovt. Strö över lite till farinsocker på bananerna. Smula resten av degen ovanpå. Grädda i 20 minuter i 225C. Serveras med laktosfriglass, smakar som friterade bananer! Mumsfilibabba!

Anita Nilsson skriver:

Helgtävling
Lingonpannacotta. 4 pers. 6dl Valio vaniljyuoghurt m lingonsmak 4 gelantinblad 1½ dl. lingon färska eller frysta ½dl.socker 4 blad av pepparmynta. Lägg gelantinbladen i blöt angiven tid. Mät upp yuoghurten. Smällt gelantinen på lägsta värme och blanda väl med yuoghurten Häll i portionsskålar och ställ i kylen att stelna. Rör lingonen med sockret. Lägg i formarna precis före servering och dekorera med myntabladet. Använd gärna vackra glas som portionsform. NJUT!!!!!!!! Detta är löjligt enkelt men desto godare./lycka till

Harriet Norberg skriver:

Enklaste efterätten
Creme Fraiche Frysta bär, mängden får man pröva sig fram till (hallon, blåbär, ja vilka man vill. Jag har även använt svarta vinbär, då gick det mer socker. Viktigt att bären är frysta då det blir glasskänsla av kylan). Socker 1 förp Valio creme fraiche körs i matberedaren med frysta bär. Skeda upp i skålar, en förpackning räcker till 2 stora portioner eller tre mindre. Ställ fram socker så kan alla sockra efter smak. Passar även bra till diabetiker då de kan sockra med sötningsmedel. Känns det för "magert" kan man vispa Valios grädde och ställa fram så kan alla ta och blanda eller toppa med det. Så enkelt och gott!

anni grund skriver:

blåbärspaj och glass
blåbärspaj 3 dl vetemjöl 125 gr valio laktosfria smör 1,5 dl socker 1,5 tsk bakpulver 5dl blåbär farinsocker Smält smöret och blanda i allt annat förutom blåbären. Lägg lite deg i botten och platta ut. Strö lite farinsocker ovanpå och lägg på blåbären. Strö över lite till farinsocker på blåbären.Smula resten av degen ovanpå. Grädda i 20 minuter i 225C. Serveras med laktosfriglass

petronella nilsson skriver:

Champangepannacotta
Pannacotta med smak av champange 7pers 4 1/2dl grädde 1/2dl champange eller mousserande vin 2 gelatinblad 1/2dl strösocker 1 tsk vaniljsocker Gör så här: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 5min. Koka upp grädde och socker i en kastrull. Luft upp gelatinet ur vattnet och rör ner i grädden så det smälter. Låt det svalna. Toppa med hallon. Mums

Lis-Marie Olofsson skriver:

Äppelmuffins med smultäcke av krossade kex.
8 digestivekex, 1 tsk kanel, 2 msk socker, 150 g Valio laktosfri smör, 3 ägg, 2 dl socker, 3 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver och ett stort(ca 300g)syrligt äpple. Kanel. Krossa kexen. Blanda kanel och socker med kexsmulorna. Smält 50 g Valio laktosfri smör och blanda ner det. Smält resten av Valio laktosfria smöret. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Riv ned det oskalade äpplet i smeten och vänd försiktigt ner mjölblandningen omväxlande med Valio laktosfria smöret. Klicka smeten i bakformar och strö över kexsmulorna. Grädda i 200 grader ca 15 min eller tills muffinsen är genomgräddade, känn med sticka. Pudra över lite kanel och servera gärna med Valio laktosfri gammeldags vaniljsås.

petronella nilsson skriver:

Lactos fri Cupcakes
Har precis upptäckt det lactosfria och inser att det mesta går att göra lactosfritt. Gjorde cupcakes för ett tag sen med underbar gräddfrosting och allt gick att finna på lactosfria delen. Ljuvligt

Marie Nilsson skriver:

Smulpaj
½ kg frukt (jag älskar rabarber!) 2 dl vetemjöl 1 dl havregryn 150 g Valios laktosfria smör i tärningar 2 dl farinsocker 2 msk potatismjöl 1 dl riven mandelmassa Ugn 175 grader Smörj en form. Blanda mjöl, havregryn, smör, mandelmassan och halva sockermängden. Degen ska bli smulig. Blanda resten av sockret med potatismjölet och strö över frukten. Lägg ut frukten i formen och fördela smulpajsdegen över. Grädda i ca 20 minuter, hörj formen i ugnen eller öka på värmen lite så att pajen får fin färg. Servera med Valios Laktosfri gammeldags vaniljsås. Gottis gottis!

Katarina Olsson skriver:

frukt med krispigt täcke
Räcker till 4 personer. Lägg jordgubbar, kiwi, banan vilken frukt eller bär man tycker om i en ugnsfast form, blir bäst i små porionsformar . Blanda 0,5dl råsocker samt 1 dl kokos och om man vill 100 gr finriven choklad (kung markatta har laktosfri, som går att beställa i hälsohandeln) O strö över rikligt. sedan sätter man ugnen på 250 grader, grill..sätt in formarna o låt luckan vara öppen lite, sedan passa noga för det tar bara några minuter!..ät den meddesamma antigen som den är eller med glass, eller grädde..smaskens

Therese Karlsson skriver:

Himmelskt god laktosfri dessert! Mmm gott!!
* 4 portioner * Vitchoklad cream 150 g vit choklad 3 dl Valio Laktosfri crème fraiche 1 ägg 1 äggula 1/2 dl florsocker Smält chokladen i vattenbad eller micro (se till att du inte bränner den i micron) Blanda chokladen ägget och ägg gulan. Sedan blandar du ner cream fraichen och florsockret tills de inte är några klumpar kvar. Häll upp i glas eller formar och låt stå i kylen minst 1 timme. Limemarinerade hallon Hallon 1 lime 2 msk florsocker Färsk citronmeliss Tina hallonen (om du inte har färska) Pressa över limen och blanda i florsockret, blanda ihop allt. Dekorera över chokladcreamen och lägg några citronmeliss blad som dekoration.

Therese Karlsson skriver:

Himmelskt god - Vit Choklad Cream!
*4 portioner Vitchoklad cream 150 g vit choklad 3 dl valio laktosfri cream fraiche 1 ägg 1 äggula 1/2 dl florsocker *Så här gör du: Smält chokladen i vattenbad eller micro (se till att du inte bränner den i micron) Blanda chokladen ägget och ägg gulan. Sedan blandar du ner cream fraichen och florsockret tills de inte är några klumpar kvar. Häll upp i glas eller formar och låt stå i kylen minst 1 timme. *Limemarinerade hallon: Hallon 1 lime 2 msk florsocker Färsk citronmeliss Tina hallonen (om du inte har färska) Pressa över limen och blanda i florsockret, blanda ihop allt. Dekorera över chokladcreamen och lägg några citronmeliss blad som dekoration.

Anders Eriksson skriver:

ÄppelSmulpaj
Smulpaj 100g Valios Laktosfria Smör. 2 dl havregryn. 1 dl mjöl. 2 msk socker. Kanel. 3-4 Äpplen.   Smält smöret. Tillsätt havregryn, mjöl, socker och kanel och rör till en smulig smet. Skala frukten och lägg sedan frukten i en pajform. Strö över pajdegen. Bakas i ugn ca 20 minuter på 225 grader. Servera med Valios Vaniljsås eller mjölkfri glass.

Majsan skriver:

Stekta äpplen
Nu i helgen kan man passa på att ta tillvara på dom sista äpplena som sitter kvar på träden i trädgården! 4 port 6 st äpplen som skalas och klyftas och blandas sedan med kanel och råströsocker. Steks i 2 msk Valios laktosfria smör tills dom blivit mjuka. Serveras med Valios laktosfria vaniljsås som vispats upp. Har man tid så är det jättegott att vispa vaniljsåsen och stänka på lite kanel innan man fryser ner den i frysen till en frostig "sorbe/glass". Det sista momentet går med fördel även att blanda ihop med hallon och blåbär - då har du en god "glass-efterrätt".

Mira skriver:

Laktosfri Rulltårta
3ägg 2dl socker 2dl mjöl 2tsk bakpulver ½dl laktosfri valio mjölk eller valio grädde Garnering Valio grädde valfri färg Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Vispa ner bakpulvret. Vispa ner mjölet försiktigt. Vispa ner mjölken/grädden till en jämn smet. Grädda mitt i ugnen i 250 grader i 5 minuter. Stjälp direkt upp tårtan på sockrat bakplåtspapper. Dra bort pappret som kakan gräddats på. (Pensla med kallt vatten på baksidan av pappret om det inte vill lossna.) Bred genast på fyllningen och rulla ihop. Lägg rulltårtan med skarven ner och låt svalna innan den skärs i bitar. Dela sedan varje bit ca 3cm. Garnera med grädde på och gör egna motiv eller färga grädde efter önskemål Lycka till =)

Lisa Collin skriver:

Medelhavs youghurt med kardemummamums
Lätt o inte alltför onyttig men vansinnigt god dessert! Valios Laktosfria Medelhavsyoughurt Lite florsocker och kardemumma efter smak Hackade pistagenötter Frysta el färska hallon Blanda o njut!

Helena Kolehmainen skriver:

Kryddig yoghurtpannacotta med hallon
Ingredienser 2 kanelstänger 3 stjärnanis 1 1/2 dl vispgrädde 3/4 dl strösocker 2 tsk vaniljsocker 2 gelatinblad 3 dl yoghurt av medelhavstyp (10 %) 1 paket frysta, tinade hallon (à 250 g) 2 msk flytande honung Gör så här Stöt kanelstänger och stjärnanis grovt i en mortel. Blanda grädde, socker, kanelstång, stjärnanis och vaniljsocker i en kastrull. Koka upp och låt koka 1 minut. Ta kastrullen från plattan och låt dra i 15 minuter. Sila av kryddorna i en nätsil. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Krama ur gelatinbladen och låt smälta på svag värme i en kastrull tillsammans med 1/3 av grädden. Rör ner gelatinblandningen i resten av grädden. Blanda i yoghurten. Häll upp i små glas (1 glas per portion) och låt stå i kylen ca 4 timmar. Tina hallonen, mixa med stavmixer. Sila bort kärnorna i en nätsil. Blanda hallonpurén med honung. Förbered hit. Toppa pannacottan med hallonpurén precis före servering. Tips Såhär fixar du en snygg lutning på pannacottan: Fyll en låg form med grovt salt. Ställ små glas (1 glas per portion) i saltet så att de lutar lite, upp till ca 45° vinkel. Använd en spritspåse för att fylla glasen med smeten, jämna ev till kanten med en sked. Ställ in formen i kylen i ca 4 timmar. Ta ut glasen en halvtimme före serveringen. Ställ dem upprätt och skeda i hallonpurén. Tar lite tid och krångel men är sååå värt besväret, det här receptet har blivit nyårstradition hos oss. Bara att byta ut mejeriprodukterna mot Valios (såklart) laktosfria produkter så är man hemma. :)

Berit Stern skriver:

Tävling! Laktosfri Dessert
Chokladmousse/4 port 125 gr 70% choklad 3 ägg Dela äggen, spara äggulan i en skål. Vispa äggvitan i en ren glasskål till ett hårt skum. Smält chokladen i mikron eller över ett vattenbad. När chokladen är smält tillsätt äggulorna, rör ihop snabbt så att det hela inte stelnar. Blanda chokladblandningen med äggvitan. Häll upp i 4 skålar, låt stå i kylskåpet en stund. Servera med Valio laktosfria vispgrädde. Gott och enkelt! Lycka till!

Åsa Olsson skriver:

Pannacotta
Pannacotta 3 dl vispgrädde(laktosfri) 0,5 st vaniljstång 0,5 dl socker 2 st gelatinblad . Skrapa ur fröna ur vaniljstången. Koka upp grädde, socker, vaniljstång med vaniljfrön 2. Blötlägg gelatinet i minst 5 min i kallt vatten. När grädden kokat upp, dra av den från plattan, och rör ner gelatinbladen så de löser sig. Sila av. 3. Häll upp i portionsformar och ställ i kyl i ett par timmar eller tills pannacottan har stelnat. Spacegirl_@spray.se

Helena Kolehmainen skriver:

Kryddig yoghurtpannacotta med hallon
Ingredienser 2 kanelstänger 3 stjärnanis 1 1/2 dl vispgrädde 3/4 dl strösocker 2 tsk vaniljsocker 2 gelatinblad 3 dl yoghurt av medelhavstyp (10 %) 1 paket frysta, tinade hallon (à 250 g) 2 msk flytande honung Gör så här 1. Stöt kanelstänger och stjärnanis grovt i en mortel. 2. Blanda grädde, socker, kanelstång, stjärnanis och vaniljsocker i en kastrull. Koka upp och låt koka 1 minut. Ta kastrullen från plattan och låt dra i 15 minuter. Sila av kryddorna i en nätsil. 3. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. 4. Krama ur gelatinbladen och låt smälta på svag värme i en kastrull tillsammans med 1/3 av grädden. Rör ner gelatinblandningen i resten av grädden. Blanda i yoghurten. Häll upp i små glas (1 glas per portion) och låt stå i kylen ca 4 timmar. 5. Tina hallonen, mixa med stavmixer. Sila bort kärnorna i en nätsil. Blanda hallonpurén med honung. Förbered hit. Toppa pannacottan med hallonpurén precis före servering. Tips Såhär fixar du en snygg lutning på pannacottan: Fyll en låg form med grovt salt. Ställ små glas (1 glas per portion) i saltet så att de lutar lite, upp till ca 45° vinkel. Använd en spritspåse för att fylla glasen med smeten, jämna ev till kanten med en sked. Ställ in formen i kylen i ca 4 timmar. Ta ut glasen en halvtimme före serveringen. Ställ dem upprätt och skeda i hallonpurén. Detta recept tar lite tid och engagemang är sååå värt det, byt bara ut mejeriprodukterna till Valios (såklart) laktosfria och voila, bara att mumsa. Den här har blivit nyårstradition hos oss och det känns inte som nyår om den inte avslutar trerätters - middagen den där sista dagen.. :)

Barbro skriver:

Falska potatisbakelser
Falska potatisbakelser 4 ägg 4,5 dl strösocker 6 dl mjöl 3 tsk bakpulver 3 tsk vaniljsocker 2,5 dl Valio mjölk 2 hg Valio smält smör Blandas Grädda i långpanna. Ugn 200ºC i 15-20 minuter. Smörkräm 2 hg Valio smör 2 dl florsocker 2 tsk vaniljsocker Gör marsankräm på 3 dl Valio mjölk. Smörkrämen blandas med marsankrämen. Bred smör/marsankrämen över den kalla kakan. Riv mandelmassa fint över kakan och sikta kakao över. Dela i rutor. Oemotståndligt gott

Fam Lindberg/S skriver:

Helgens Marängtårta
1 Helg Marängtårta ugn 175grader. *************************************** Sockerkaks smeten. 150gr Valio Smör. (Rums tempererat) 2dl Socker.Röres ihop ordentligt till en jämn smet. (jag använder elvisp) 8 Ägg gulor (vispas ned) 4dl Vetemjöl. 4tsk Bakpulver. 6mtsk Valio Mjölk. Maräng. 4 äggvitor 2 1/2 dl Socker. Gillar man mycket maräng på tårtan så dubblerar man bara satsen :-D Flagad mandelspån ___________________________________________________________ Blanda 150gr Smör. (Rums tempererat) + 2dl Socker. Röres ihop ordentligt till en jämn smet. (jag använder elvisp) Dom 4 Ägg gulororna (vispas ned) Tillsätt 4dl Vetemjöl +4tsk Bakpulver och fortsätt att vispa till en hårdare smet. Tillsätt sedan 6matskedar Valio Mjölk och fortsätt vispa till en smet. Smörja ett bakplåtspapper med margarin och lägg i en helplåt. Klicka ut smeten på bakplåtspapperet (Smeten kommer EJ att vara i rinnbar form) Bre ut smeten jämnt med hjälp av en spatel eller sked. och fortsätt sedan med marängen. Vispa Äggvitorna tillsätt socker undan för undan lite i taget tills allt är nedvispat. Vispa sedan tills du ser att den ej rinner när du lyfter på vispen. Tar ca 4minuter med Elvisp. *Skratt* Och sen kan du vispa pyttestund till. ;-) (Obs! Det får inte följa med någon ägggula alls då stelnar ej marängsmeten) Häll sedan Marängen på sockerkaksmeten bred försiktigt ut den så den täcker hela sockerkaks smeten. Strö över en lagom mängd mandelspån. Grädda i ugnen i nedre delen i ca 20min 175grader eller tills den får en liten ljusljus gyllene färg. (ej brända toppar) Kolla med sticka elller gaffel att sockerkakan är torr. Ta ut plåten och låt allt svalna innan du rör kakan. Skär kanterna loss innan du lossar på kakan så den ej trasas sönder. Dela kakan på mitten & Ställ in dom kalla bottnarna på varann i en form med plast över. Du kan göra detta dagen före du ska göra tårtan och sedan montera ihop den dag 2. ta ej bort Bakplåtspapperet föränn du ska montera ihop den. Vispa sedan Vaniljkräm som vanligt med Valio Mjölk. följ receptet på baksidan av kartongen gör den lite lösare så den lätt går att smeta ut och inte känns stabbig. men inte såååå lös att den rinner som sås. :-D 3dl Valio Grädden vispas också normal hård. tillsätt gärna 1 tsk Vaniljsocker i grädden. Montera ihop tårtan ca 4-5timmar innan den ska serveras. lägg 1 botten på ett uppläggningsfat (tag bort bakplåtspapperet) bre ut vaniljkrämen i ett tjockt lager. bre grädden ovanpå vaniljkrämen. lägg på det snyggaste locket som topplock. Klar! Du kan om du vill lägga fyllningen direkt i tårtan eller ha frukten på sidan om som jag. Ska man frysa tårtan så rekomenderar jag att ej sätta frukten i tårtan. ;-D PERFEKT ATT FRYSA & ta fram en bit när suget sätter in känns somglasstårta då.

Fröken M - Michaela Johannesson skriver:

Helgtävlingen
God och underbart fräsch dessert oavsett årstid !! Ingredienser 250 g upptinad mango 1 1 dl strösocker 1 1 dl vatten 3 3 cm färsk ingefära, skuren i tunna skivor 1 1 st äggvita 1 1 msk florsocker Gör så här 1. Koka upp strösocker och vatten tillsammans med ingefärsskivorna och låt sjuda i ca 3 minuter. Låt sockerlagen svalna och ta sedan upp ingefärsskivorna. Mixa sockerlagen tillsammans med mangon till en slät massa. Det går enklast om mangon är helt upptinad. Häll fruktmassan i en plastburk med lock och ställ in i frysen i två timmar. 2. Vispa äggvita och florsocker till ett kraftigt skum. Ta ut den halvfrusna fruktmassan och vispa upp den igen. (Eller mixa, det beror på hur pass hårt frusen den är.) Rör ner äggviteskummet i fruktmassan och rör om ordentligt. Häll tillbaka i plastburken och förslut med lock. Frys in sorbeten igen. 3. Ta ut sorbeten ca 15 minuter innan servering.

Irene Andersson skriver:

Dessart
3 dl kokos-200g laktos fritt smör-8 msk kakao-2 dl sirap-2 dl råsocker- 7 dl boveteflingor. Lägg allt i en kastrull UTOM flingorna. Låt de koka 3 min tillsätt flingorna och klicka upp i bullformar ställ i kylskåp . Jätte gott

Vira Kozak skriver:

LAKTOSFRIA CHOKLADBOLLAR
100 g Valio Laktosfri® smör (rumsvarmt), 1 dl strösocker, 3 dl havregryn, 2 msk kakao, 1 tsk vaniljsocker, 2 msk kallt starkt kaffe, pärlsocker eller kokosflingor till garnering. Blanda alla ingredienser. Forma små bollar (ca 20 st.) och rulla dem i pärlsocker eller kokosflingor. Låt dem stelna i kylen.

Annette skriver:

Helgtävling
laktosfria stekta bananer 2 st bananer 2 msk valio laktosfri smör 2 msk farinsocker 2 msk ljus sirap 3-4 msk kokosflingor 1.5 dl yoghurt ( 10 % ) Gör så här: 1 ) Värm en stekpanna med laktosfri smör från valio. Skiva bananerna. Stek bananskivorna tillsammans med sirap och farinsocker i smör, ett par minuter. Häll upp i skål Strö över kokosflingor Klicka över laktosfria yogurten ,ringla över lite sirap.Ät och njut

Lägg till ny kommentar

Valiobloggen

Hej och välkommen till Valios blogg. Detta är ett av många forum där vi tillsammans med dig vill inspirera, förmedla kunskap och berätta om nyheter.

RSS

Populära inlägg

Senaste från bloggen

Arkiv

Konsumentkontakt

Telefon 020 - 725 515
Öppettider: Vardagar 08:00 - 14:00
konsumentkontakt.valio.se


För mer information om maghälsa

Populära avdelningar