Fortsätt till innehållet
Mjölk i förändring
Maghälsa

Mjölk i förändring

Konsumtionen av laktosfri mjölk och växtbaserade alternativ ökar kraftigt bland svenskarna. Trenden är särskilt framträdande bland unga kvinnor där majoriteten nu har laktosfri mjölk eller växtbaserade alternativ i kylskåpet.

Tip icon

Fakta från undersökningen

Andel som uppger att de konsumerat mer jämfört med året innan

  • Växtbaserat alternativ till mejeriprodukter – 59 %
  • Laktosfritt alternativ till mejeriprodukter – 33 %

Andel som uppger att de konsumerat mer jämfört med året innan

  • 33 % av svenskarna uppger att de föredrar annat än vanlig mjölk i kaffet*
  • 20 % av svenskarna uppger att de helst föredrar laktosfritt och 13 procent ett växtbaserat alternativ*
  • 24 % i åldergruppen 25-30 år uppger att de föredrar växtbaserat alternativ till mjölk*

*avser dem som använder mjölk eller växtbaserade alternativ i kaffet

Alternativ till mjölk i svenskarnas kylskåp

  • 25 % av svenskarna uppger att de har laktosfri mjölk i kylskåpet och 20% har ett växtbaserat alternativ
  • 71 % av kvinnor 25-30 år uppger att de har laktosfri och/eller växtbaserat alternativ till mjölk hemma i kylskåpet