Proteiner har olika kvalitet

Det är bra att äta en varierad kost, eftersom proteinerna i olika livsmedel kompletterar varandra. Proteiner från animalier har en högre kvalitet än proteiner från växtriket. Det beror på att animaliska proteiner innehåller alla essentiella aminosyror som är livsnödvändiga för kroppen.

Mjölkprotein innehåller alla essentiella aminosyror

Mjölk innehåller naturligt omkring 3,3 g protein/100 g. Ungefär 20 procent av proteinet i mjölk och färska mjölkprodukter är vassleprotein och resten kasein, 80 procent. Proteinet i ost och kvarg består främst av kasein eftersom vasslen separeras vid framställningen. Mjölkprotein håller en hög näringskvalitet då det innehåller rikligt av alla essentiella aminosyror som kroppen behöver. Mjölkprotein absorberas dessutom väl och därför kan kroppen tillgodogöra sig det effektivt. Näringskvaliteten för olika proteinkällor bedöms utifrån aminosyrasammansättningen och hur effektivt enskilda aminosyror tas upp av kroppen i förhållande till kroppens förmåga att tillgodogöra sig aminosyrorna. Enligt DIAAS-värdet, som infördes 2014 på förslag av FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO, är mjölkprotein den näringsmässigt bästa proteinkällan.

Källa: FAO, DIAAS-metoden för bedömning av proteinkvalitet.

Vad är vassle?

Vassle är en klar vätska som separeras från mjölken vid tillverkning av ost. Vassle innehåller flera proteiner med olika egenskaper. Vassleprotein är rikt på essentiella aminosyror. Läs mer om vassle här.

Vassleprotein i mjölk innehåller mest grenade aminosyror

Vissa aminosyror, som de grenade (valin, isoleucin och leuin) kan förse musklerna snabbt med den energi de behöver

Protein Grenade aminosyror
Vassleprotein 26%
Kasein 23%
Ägg 20%
Sojaprotein 18%
Veteprotein 15%

Vassle innehåller förutom proteiner också vitaminer, mineraler, fett och mjölksocker, alltså laktos.

Aminosyrorna i vassleproteinet tas snabbt upp i blodet och är lättillgängligt för musklerna.

Kasein

Ungefär 80 procent av proteinet i komjölk utgörs av kaseinprotein. Många mjölkprodukter, till exempel vanlig hårdost, innehåller bara kasein. Aminosyrasammansättningen i kasein är mycket god. Kasein innehåller mycket essentiella aminosyror, men inte riktigt lika mycket som vassle. Halten grenade aminosyror är också mindre i kasein än i vassle.

Här finns ännu mer information om protein.

Näringslära

Vill du veta mer om de olika näringsämnena? Vår kropp behöver en blandning av olika näringsämnen för att må bra och kunna prestera. Här har vi samlat en avdelning med information om de olika näringsämnena och hur de påverkar vår hälsa!

Läs mer
Hälsa och välmående
Proteinkällor för den som tränar
Hälsa och välmående
Vegetabiliska proteiner
Hälsa och välmående
När du blir äldre är det viktigt med proteinrik mat
Laktosintolerans
Mjökproteinallergi