Guide till sockerdjungeln – få koll på skillnaderna mellan olika sorter

Sockerinnehållet i livsmedel förklaras för konsumenterna med många olika termer, som sockerfritt, osötat och låg sockerhalt. Vad betyder termerna i praktiken? Och vad är skillnaderna mellan olika sockerarter?

Vad betyder uttrycken sockerfri, utan tillsatt socker, låg sockerhalt och minskat innehåll av socker på livsmedelsförpackningen?

När det gäller socker och sötning kan man göra olika näringspåståenden om mängden socker. I praktiken finns det få helt sockerfria produkter eftersom den totala sockerhalten i sådana produkter inte får överstiga 0,5 g/100 g. I Valios sortiment finns helt sockerfria produkter främst bland mogna ostar, där mjölkens naturliga socker, laktos, har brutits ner under mjölksyrafermenteringen. Därför är mogna ostar också naturligt laktosfria.

För att använda påståendet låg sockerhalt förutsätts också ganska låg sockermängd (5 g/100 g i fasta produkter och 2,5 g/100 ml i flytande produkter). Mjölk innehåller naturligt cirka 5 g/100 g mjölksocker, det vill säga laktos, så det går inte att använda den här termen ens för mjölk som inte är smaksatt.

När man pratar om produkter med lägre sockerhalt eller produkter med mindre socker, ska sockerhalten i dessa produkter vara minst 30% lägre än i motsvarande konventionella produkter. Sådana produkter är till exempel Valio PROfeel® kvarg med färre kolhydrater som innehåller upp till 50% mindre socker än konventionella smaksatta kvargprodukter.

Produkten kan också vara utan tillsatt socker, där det inte finns tillsatt socker, men produkten innehåller råvarornas naturliga sockerarter. Smaksatt, osötad yoghurt innehåller naturligt socker från frukt och bär samt mjölk. Vissa smaksatta, osockrade mellanmål innehåller sötningsmedel, som ger produkten sötma utan tillsatt socker och extra energi.

Näringspåstående Förutsättning för användning Motsvarande formulering Kommentar
Sockerfri Produkten innehåller socker högst 0,5 g/100 g eller 0,5 g/100 ml. Utan socker / Innehåller inte socker / 0 % socker "Osötad" är inte ett näringspåstående, det kan innebära frånvaro av andra sötningsmedel än socker.
Lågt socker Produkten innehåller socker högst 0,5 g/100 g för fasta livsmedel eller 2,5 g/100 ml för flytande livsmedel. Låg sockerhalt/Innehåller endast lite socker/Måttligt sockrad/Lättsockrad
Inget tillsatt socker Produkten har inga tillsatta mono- eller disackarider eller andra livsmedel som används för deras sötningseffekt. Osockrad När man använder påståendet ska det stå på förpackningen att den innehåller naturligt socker om produkten innehåller mer än 0,5 g socker per 100 g/ml.
Minskat innehåll av socker Mängden har reducerats med minst 30% jämfört med motsvarande annan produkt. Mindre socker Produkten som påståendet gäller måste innehålla lika lite eller mindre energi än motsvarande annan produkt.

Hushållssocker, vitt strösocker (vanligt socker)

Sackaros eller vanligt socker, är ett så kallat dubbelsocker (disackarid). Det består av två monosackarider, det vill säga grundsockret glukos och fruktos. Sackaros utvinns från sockerrör eller sockerbetor. Sockrets vithet beror på graden av blekning (till exempel är oblekt rörsocker brunt medan blekt "vanligt" strösocker är vitt).

Mörkare sockerarter, som råsocker, indiansocker, demerarasocker och muscovadosocker

Alla dessa sockerarter är sackaros som i sin struktur liknar vanligt strösocker. Mörkare sockerarter är tillverkade av sockerrör genom att torka sockerrörets juice eller genom att delvis raffinera sockerröret. Deras mörkare färg beror på att de inte har förfinats så mycket som vitt socker. När det gäller smaken är dessa sockerarter mer aromatiska och starkare jämfört med vanligt socker.

Fruktsocker eller fruktos

Fruktos finns naturligt i frukt och bär. Fruktos är en monosackarid som innehåller samma mängd energi som vanligt socker, sackaros. Fruktos har den sötaste smaken av alla naturligt förekommande sockerarter.

Mjölksocker eller laktos

Laktos är ett naturligt socker i mjölk. Laktos är en disackarid som består av glukos och galaktos. Mjölk innehåller naturligt cirka 5 g/100 g mjölksocker eller laktos.

Palmsocker, kokossocker och björksocker

Palmsocker kan produceras från flera olika palmer. Palmsocker innehåller nästan lika mycket energi som vanligt socker. Kokossocker tillverkas av nektar eller honung från kokospalmens blommor. Björksocker eller xylitol är en femkol- eller pentitol sockeralkohol. Sötman i xylitol liknar vanligt socker, men dess energiinnehåll är cirka 40% lägre än vanligt socker.

Karpsocker eller erytriol

Karpsocker framställs genom att bearbeta glukos för att bilda erytriol, som är en sockeralkohol. Erytriol innehåller inte energi och kan användas som sötningsmedel i produkter, och är märkt som E968 på förpackningen.

Hälsa och välmående
Socker
Hälsa och välmående
Bra och dåligt socker
Hälsa och välmående
Tillsatt eller naturligt socker?