9/14/2022

Ny undersökning avslöjar: Svenskarnas favoritfärg på kaffet

Mängden mjölk i kaffet är en högst individuell fråga. Nio av tio kaffe med mjölkdrickare ser på färgen om mängden mjölk är rätt för den egna smaken. Inför Kaffets dag den första oktober har mejeriföretaget Valio tagit reda på vilken färgnyans vi svenskar föredrar på kaffet. Preferenserna skiftar något från norr till söder men den gemensamma favoriten är den bruna nyansen 8B5C29.

I Sverige dricker sex av tio (58,6 procent) sitt kaffe med någon form av mjölkdryck i. Avslöjar kaffefärgen om det är för mycket eller för lite mjölk för ens smak? Nio av tio svenskar anser det. Bland de i Sverige som dricker kaffe med mjölk så är den vanligaste nyansen 8B5C29 enligt HEX-kodningen*. Det är nyansen man får fram om man häller en matsked Valio laktosfri mellanmjölk i en vit porslinskopp med 1,25 deciliter bryggkaffe**.

Undersökningen gav deltagarna en färgkarta med sex bruna nyanser att välja mellan. Nyanserna är baserade på hur det ser ut i en standardkopp kaffe med olika mängd Valio laktosfri mellanmjölk i.

- Ofta vet vi inte vilken mängd mjölk vi häller i för att få den perfekta nyansen. Det är i stället färgen på kaffet som avgör hur mycket man häller i. Därför hoppas vi att våra tydliga mängdanvisningar i form av kafferecept kan guida när du ber någon annan hälla mjölken i kaffet, kommenterar Anette Björnlund, Kommunikations- och hållbarhetschef på Valio i Sverige.

Kvinnor föredrar ljusare färg i koppen
Undersökningsresultatet visar att män föredrar mörkare och kvinnor ljusare kaffe. Den mörkaste nyansen i undersökningen är en kopp kaffe med en tredjedels matsked mjölk i. Bland de som föredrar den är 3 av 5 män. Medan nästan 7 av 10 som väljer den ljusaste nyansen, 1 dl mjölk på 1,25 dl kaffe, är kvinnor.

Olika färgpreferenser i landet
Stockholmarna har en viss tendens att ha mycket mjölk i kaffet. Av de som vill ha mest mjölk i kaffet är 25 procent huvudstadsbor men bara 6 procent från norra Sverige. Boende i södra mellersta Sverige har benägenhet att föredra ett mörkare kaffe, 37 procent av de som valde den mörkaste koppen är därifrån.

Hur du blandar storfavoriten

  • Brygg kaffe i kaffebryggare med lika många strukna matskedar eller kaffemått kaffe som koppar vatten.
  • Häll upp 1,25 dl nybryggt kaffe i din favoritkopp
  • Mät upp 15 gram eller 1 msk mjölk och häll det i koppen

Besök Valios hemsida om du vill veta vilken mängd mjölk du behöver för din favoritkaffefärg.

*Färgkod
Kaffefärgen är utskriven med hexadecimal färgkod. Värdena är en speciell kod som representerar färgvärden från 0 till 255. Med hjälp av hexadecimala koder går det att få fram mer än 16 miljoner unika färger, vilket antas vara mer än det mänskliga ögat kan uppfatta.

**Valios testmetod för kaffefärger:
Testet genomfördes med mellanrostat kaffe i en kaffebryggare med kapacitet om 10 kaffekoppar. Kannan bryggdes med 10 strukna kaffemått och 10 koppar vatten. Kaffe mättes upp till 1,25 dl och hälldes i en vit porslinskopp med öra. Kall Valio laktosfri mellanmjölk 1,5% hälldes i det heta kaffet där olika mängd mjölk blandades i för att ta fram nyanserna. Färgkoder för nyanserna bestämdes i kontrollerat dagsljus mot färgkarta. Andra färgnyanser kan uppstå beroende på val av mjölkdryck, temperatur, typ av bryggare, typ av kaffe, val av kopp och ljus i rummet.

Om undersökningen
1) Undersökningen om kaffefärgpreferenser utfördes under perioden 15–17 augusti 2022 av YouGov på uppdrag av Valio. Sammanlagt genomfördes 1010 intervjuer via internet med män och kvinnor 18+ år i Sverige.

För mer information, kontakta:
Kalle Löfstrand, presskontakt på Valios kommunikationsbyrå Shomei
Mail: kalle.l@shomei.se
Mobil: 0733-58 26 65

Anette Björnlund, Media och kommunikationschef, Valio Sverige AB
Mail: anette.bjornlund@valio.se

Telefon: 0703 033 561