
Förberedelsetid
Aktiv
45 min
Passiv
1 h 30 min
Totalt
2 h 15 min
Svårighetsgrad
-
Bakentusiast
- Ugn200°C
Recension
0
stjärnor av fem
0 recensioner
Hur smakade det?
Till recepten
Ingredienser
Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.
Läs mer om att ändra dosmängderDeg
-
5 dl
Valio Laktosfri mellanmjölkdryckI Valio laktosfri mellanmjölkdryck har vi låtit alla smaker, vitaminer och mineraler vara kvar -…
- 50 g jäst för söta degar
- 1 g (2 förp) saffran
- 1 tsk socker (för att aktivera jästen)
-
200 g
Valio smör normalsaltatVårt smör kärnar vi på traditionellt vis med färsk grädde och en nypa salt för…
- 1 tsk salt
- 2 dl socker
- 14 dl (ca 840 g) vetemjöl
Fyllning
- 200 g mandelmassa
-
100 g
Valio smör normalsaltatVårt smör kärnar vi på traditionellt vis med färsk grädde och en nypa salt för…
- 2 msk socker
- 2 tsk vaniljsocker
Till pensling
- 1 ägg
- 0 kg socker eller mandelspån
Dela recept
Instruktioner
Förbered saffranet
- Stöt saffran med 1 tsk socker i en mortel. Blanda med 1 msk hett vatten och låt stå i minst 20 minuter. Det framhäver både färg och smak.
Gör degen
- Smula jästen i en bunke. Häll i den rumsvarma mjölken och rör tills jästen lösts upp.Tillsätt saffransblandningen, smör, socker och salt.Arbeta ner mjölet lite i taget, spara ca 1 dl till utbakningen.Knåda degen i 8–10 minuter tills den är smidig och släpper från kanterna.
Jäsning
- Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i cirka 45 minuter, tills degen har dubblats i storlek.
Fyllning
- Riv mandelmassan fint. Blanda med smör, socker och vaniljsocker till en jämn, bredbar fyllning.
Kavla ut och fyll
- Klä en långpanna (ca 30 × 40 cm) med bakplåtspapper.Kavla ut degen till en rektangel i samma storlek. Lyft försiktigt över den i formen.Bred fyllningen jämnt över degen – hela vägen ut i kanterna.Vill du ha mer “bullstruktur”? Rulla ihop degen löst, skär i 3 cm tjocka skivor och lägg tätt i formen istället.
Andra jäsningen
- Täck med bakduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter tills degen känns luftig och porös.
Pensla och grädda
- Pensla ytan med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker eller mandelspån om du vill.Grädda mitt i ugnen, 200 °C (180 °C varmluft), i 15–20 minuter tills kakan fått vacker gyllene färg.
Låt svalna och servera
- Låt svalna i formen under en bakduk. Skär i rutor när kakan svalnat.För extra glans – pensla med lite smält smör och strö över socker.
Till recepten
Dela recept