Fortsätt till innehållet
Saffransbullar i långpanna

Saffransbullar i långpanna

Saftiga saffransbullar med i långpanna med fyllning

Saffransbullar i långpanna

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder

Deg

  • 5 dl
    Valio Laktosfri mellanmjölkdryck
     I Valio laktosfri mellanmjölkdryck har vi låtit alla smaker, vitaminer och mineraler vara kvar -…
    Valio Laktosfri mellanmjölkdryck 1,5% 1L
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1 g (2 förp) saffran
  • 1 tsk socker (för att aktivera jästen)
  • 200 g
    Valio smör normalsaltat
    Vårt smör kärnar vi på traditionellt vis med färsk grädde och en nypa salt för…
    Valio smör normalsaltat 500 g
  • 1 tsk salt
  • 2 dl socker
  • 14 dl (ca 840 g) vetemjöl

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 100 g
    Valio smör normalsaltat
    Vårt smör kärnar vi på traditionellt vis med färsk grädde och en nypa salt för…
    Valio smör normalsaltat 500 g
  • 2 msk socker
  • 2 tsk vaniljsocker

Till pensling

  • 1 ägg
  • 0 kg socker eller mandelspån

Instruktioner

Förbered saffranet

  1. Stöt saffran med 1 tsk socker i en mortel. Blanda med 1 msk hett vatten och låt stå i minst 20 minuter. Det framhäver både färg och smak.

Gör degen

  1. Smula jästen i en bunke. Häll i den rumsvarma mjölken och rör tills jästen lösts upp.Tillsätt saffransblandningen, smör, socker och salt.Arbeta ner mjölet lite i taget, spara ca 1 dl till utbakningen.Knåda degen i 8–10 minuter tills den är smidig och släpper från kanterna.

Jäsning

  1. Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i cirka 45 minuter, tills degen har dubblats i storlek.

Fyllning

  1. Riv mandelmassan fint. Blanda med smör, socker och vaniljsocker till en jämn, bredbar fyllning.

Kavla ut och fyll

  1. Klä en långpanna (ca 30 × 40 cm) med bakplåtspapper.Kavla ut degen till en rektangel i samma storlek. Lyft försiktigt över den i formen.Bred fyllningen jämnt över degen – hela vägen ut i kanterna.Vill du ha mer “bullstruktur”? Rulla ihop degen löst, skär i 3 cm tjocka skivor och lägg tätt i formen istället.

Andra jäsningen

  1. Täck med bakduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter tills degen känns luftig och porös.

Pensla och grädda

  1. Pensla ytan med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker eller mandelspån om du vill.Grädda mitt i ugnen, 200 °C (180 °C varmluft), i 15–20 minuter tills kakan fått vacker gyllene färg.

Låt svalna och servera

  1. Låt svalna i formen under en bakduk. Skär i rutor när kakan svalnat.För extra glans – pensla med lite smält smör och strö över socker.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.