Ingredienser

1 portioner

  • 1 3⁄4 kg vitkål
  • 1 msk jodfritt salt
  • 1 msk enbär
  • 1 tsk hel kummin
  •     Lag
  • 1 l vatten
  • 1 msk jodfritt salt

Syrad vitkål

Beskrivning

Ingredienser

1 portioner

  • 1 3⁄4 kg vitkål
  • 1 msk jodfritt salt
  • 1 msk enbär
  • 1 tsk hel kummin
  •     Lag
  • 1 l vatten
  • 1 msk jodfritt salt

Gör så här:

  1. Rengör händer, burkar och alla redskap.
  2. Koka en lag på 1 l vatten och 1 msk salt. Låt lagen kallna.
  3. Strimla vitkålen med kniv eller osthyvel.
  4. Blanda vitkålen med salt i en stor bunke låt den stå i rumstemperatur i 20-30 minuter så att saltet hjälper till att dra ut vätskan.
  5. Ge vitkålen en rejäl knådning. Vätskan som bildas ska vara kvar. Använd en slev, en mortelstöt eller helt enkelt en knytnäve.
  6. Blanda ner kummin och enbär (kan uteslutats).
  7. Packa vitkålen väl i ett fermenteringsglas eller i en glasburk. Se till att vitkålen är täckt av vätska, tillsätt mer annars. Har du keramiska stenar lägger du dem ovanpå vitkålen. Se till att lämna minst ett par centimeter med luft upp till kanten så att det inte bubblar över när jäsningen kommer igång.
  8. Ställ fermenteringsglaset eller burken på ett fat. Om det jäser över hamnar vätskan på fatet.
  9. Låt stå mörkt i rumstemperatur, gärna 20-22 grader. För att göra de mörkt kan man sätta en papperskasse över burken. Kontrollera lukten och att vätskan fortfarande täcker vitkålen efter några dagar. Det börjar bubbla i burken efter en till två dagar. Öppna burken någon gång per dag för att lätta på trycket. Lukten ska vara syrlig och frisk om syrningen kommit igång som den ska.
  10. Efter 5-7 dagar bör vitkålen ha fått tillräckligt mycket syra. Ställ nu burken i kylen för att mogna. Den kallare temperaturen gör att syrningen avstannar och smaken börjar utvecklas. Låt stå 3-6 veckor. Klart. En oöppnad burk håller i flera månader och en öppnad håller minst i 1 månad.

Skriv en kommentar

Obligatoriska fält är markerade *

Kommentarer på Syrad vitkål


Populära avdelningar