Så får du en glad mage i sommar
– Magprofessorns mellanmålstips med nya kostråden som guide

Det är inget att smyga med – alla småäter. Smarta snacks har blivit ett nytt sätt att ta hand om sig själv. Och i sommar? Då passar det fint med mellanmål som både svalkar och känns skonsamma för magen.
Enligt Magrapporten® 2025 äter ungefär hälften av svenskarna (51%) i snitt 2–3 mellanmål om dagen. Hela 43% av de tillfrågade uppger att de haft magproblem senaste året, och bland dessa anger två av fem att de upplevt gaser, uppblåst mage och förstoppning. Samtidigt visar Livsmedelsverkets kostråd, som uppdaterats för första gången på tio år, en riktning: Syrade mejeriprodukter, yoghurt, fil, kvarg, gärna lätta och osötade varianter – rekommenderas att ätas varje dag.
Svalkande, milda och magvänliga – Visste du att syrade mejeriprodukter kan ge en speciell sorts mättnadskänsla?
Professor Robert Brummer, läkare och ledande expert inom gastroenterologi, menar att det finns mer kraft i ett enkelt mellanmål än många tror, och att vi borde titta närmare på våra hjältar i kylen.
– Livsmedelsverkets nya kostråd lyfter bland annat fram syrade mejeriprodukter som något att se som en daglig del av kosten. Syrade mejeriprodukter innehåller generellt viktiga och hälsosamma essentiella aminosyror och vitaminer, och det finns vissa studier som visar att mjölksyrabakterier kan hjälpa till att skydda magen mot skadliga bakterier, stärka immunförsvaret och sänka blodtrycket. Hälsoeffekterna hänger ihop med vilka specifika mjölksyrabakterier som har använts. Dessutom tyder ny forskning på att vissa mjölksyrabakterier kan förlänga mättnadskänslan, vilket är positivt i mellanmålssammanhang, säger Brummer.

Han menar att ett eller flera nyttiga mellanmål är bra sätt att hålla magen lugn, särskilt på semestern.
– På sommaren ruckas våra rutiner – vi äter senare, hoppar över måltider, reser och testar ny mat. Genom att småäta smart, med syrade – gärna lätta – mejeriprodukter och fibrer, är det möjligt att hålla magen i schack även när livet är lite mer händelserikt än vanligt. En näve godis eller en energidryck i bilen kan bytas ut mot något mer genomtänkt för en lugnare magkänsla under semestern. Det vi stoppar i oss har en betydelse inte bara för mättnad och energi, utan också för mikrobiotan, bakterierna i tarmen, säger Brummer.
Magprofessorns tre mellanmålstips för en god magkänsla i sommar
1. Välj syrade produkter med levande bakteriekultur
Fermenterade produkter och livsmedel med levande bakteriekulturer har visat sig kunna stärka tarmfloran, bidra till bättre matsmältning och immunförsvar.
Tips! Valio Laktosfria Lätt Kefir Naturell är porlande, lättdrucken och innehåller LGG – den mest studerade mjölksyrabakterien i världen.
2. Toppa med fibrer och bra fetter
För att få magbakterier att trivas bör man inte heller glömma fibrer – lösliga fibrer (t.ex. från päron, havre) som kan ge näring till tarmfloran, och olösliga fibrer (från nötter, frön) som kan stimulera tarmrörelser. Fetter från nötter, frön och avokado kan också bidra till långvarig mättnad och stabilt blodsocker.
3. Håll regelbunden rytm Magen gillar rutiner. Satsa på 2–3 mellanmål om dagen – då mår du bättre hela vägen från frukost till kväll. Prova att planera in mellanmål på förmiddagen, eftermiddagen och eventuellt ett lätt kvällsmål. På så sätt kan du få jämn energi, stabilare blodsocker och kan minska risken för hunger-dippar som leder till mindre genomtänkta val.

Foto: Robert Brummer
För mer information, intervju eller fler bilder, vänligen kontakta:
Marilyn Roseneld, presskontakt på Valios kommunikationsbyrå Shomei
Mail: marilyn.r@shomei.se
Mobil: +46 79 3132073
Anette Björnlund, Kommunikations- och hållbarhetschef, Valio Sverige AB
Mail: anette.bjornlund@valio.se
Telefon: 0703 033 561
Om Magrapporten® 2025
Magrapporten® är en statistiskt säkerställd och riksrepresentativ undersökning genomförd den 12–19 februari 2025 av Ipsos på uppdrag av Valio. Totalt intervjuades 2003 personer i Sverige i åldrarna 16–79 år. Valio har genomfört undersökningen vartannat år sedan 2013. Mer information finns på valio.se.
Om Valio
Valio grundades i Finland 1905 och introducerades på den svenska marknaden 1994. Valio var först med att lansera laktosfria produkter på den svenska marknaden 2002. Förutom laktosfria produkter, smör och yoghurt har Valio de senaste åren klivit in i flera nya kategorier såsom protein, matlagning och on the go-produkter. Företaget var en av de första mejeriproducenterna att satsa på växtbaserade produkter genom varumärket Oddlygood. Valio investerar årligen cirka 330 miljoner kronor i forskning och nya livsmedelsinnovationer. Under 2023 var omsättningen cirka 2 miljarder kronor, tack vare en nästintill obruten tillväxt. Framtiden handlar om att bli ledande i den gröna omställningen genom att producera helt koldioxidneutral mjölk till 2035, det mest ambitiösa klimatmålet i mejeribranschen. Läs mer på www.valio.se.