Studenternas maghälsa

I Valios Magrapporten® 2019 uppgav mer än hälften av studenterna att de har eller har haft magproblem det senaste året.

Varannan student har magproblem

I år har rekordmånga svenskar antagits till höstens högskoleutbildningar. Enligt Universitets- och högskolerådet har nära 307 000 personer blivit antagna – en ökning med 10% jämfört med höstterminen 2019. I Valios Magrapporten® 2019 uppgav mer än hälften av studenterna att de har eller har haft magproblem det senaste året. Nu när det kommer studeras mer hemma, menar experterna att det är extra viktigt att sätta rutiner och hålla en balanserad kost för att må bra – även i magen.

- Det här speciella året påverkar oss alla på ett eller annat sätt, inte minst studenterna. Ett enkelt tips för både plånbok och mage är att göra matlådorna lite mindre, eftersom det blir lättare för magen att smälta mindre portioner. På eftermiddagen kan man med fördel ta en skål yoghurt för att fylla på med energi. Andra tips som är gratis, och bidrar till en god maghälsa är att dricka mycket vatten, men inte samtidigt med måltiden, och ta cykeln eller promenera till och från campus, säger Robert Brummer, professor i gastroenterologi vid Örebro universitet.

Mellanmål för tunn plånbok och gladare mage

Smoothies fortsätter vara ett populärt mellanmål i Sverige – inte minst eftersom det inte är särskilt dyrt och är enkelt att göra själv. Recepten går att anpassa efter tycke och smak – det går att välja bland alla frukter och bär eller grönsaker. Vi har även testat göra smoothie på vår Kefir med den levande bakteriekulturen LGGsom stannar länge i magen och bidrar till allmän maghälsa. Det går även bra att byta ut Kefiren mot en havredryck eller en sockerfri fruktyoghurt.

5 plånbokssmarta tips för en bättre magkänsla:

 1. Promenera eller ta en cykeltur
 2. Drick mycket vatten mellan måltiderna
 3. Tugga maten väl
 4. Ät mindre portioner
 5. Håll inte igen, gå på toa

Fakta från undersökningen

Magproblem bland svenskarna

 • 44 % har haft problem med magen någon gång under det senaste året

 • 53 % av de som har magproblem upplever att de har det minst en gång i veckan

 • 47 % upplever att deras magproblem begränsar deras liv och påverkar livskvaliteten

 • Av studenterna svarade 57% att de har eller har haft magproblem det senaste året

Topp 3 – situationer som upplevs mest begränsande vid magproblem

 1. På resor eller vid byte av miljö – 63 %
 2. Skola och jobb – 39 %
 3. Fester och middagar – 31 %