Fortsätt till innehållet
Hälsa och välmående

Näringstrender och dieter

Näringstrender och dieter

Nya dieter och mattrender skapar rubriker med jämna mellanrum. Vad som är gemensamt för alla modedieter är att de lovar snabba förändringar över viss tid, och inte stödjer en permanent förändring mot hälsosammare matvanor.

Varje gång en diet lovar att du går ner i vikt och förbättrar välbefinnandet genom att äta ett enda livsmedel eller genom att undvika ett visst energinäringsämne, borde varningsklockorna ringa. Om du har dåliga kostvanor är det viktigt att försöka förändra livsstilen permanent istället för att leta efter snabba lösningar.

Fördelarna med olika dieter beror oftast på samma faktorer

Alla mattrender och dieter försöker framhäva varför just de är bäst för dig. Nästan alla dieter består av något element som gör dem lätta att marknadsföra och sälja in hos folk. Gemensamt för nästan alla dieter är att de mer eller mindre har samma egenskaper som är bra för hälsan.

Om du äter ohälsosam kost och har lagt på dig en del övervikt kan du både förbättra ditt välbefinnande och gå ner i vikt om du lägger om kosten och till exempel äter mindre socker och mer grönsaker. Dieter som följer näringsrekommendationerna, som till exempel medelhavsdieten, har visat sig vara hälsosamma i omfattande vetenskapliga studier.

När du vill gå ner i vikt kan trendiga dieter ge snabba resultat. Om du begränsar ditt matintag så sjunker vikten helt enkelt för att du äter mindre. I det långa loppet tenderar dock vikten återgå till de gamla siffrorna eftersom kosten är så ensidig att man inte orkar följa den så länge. Många dieter förbjuder även att du äter vissa livsmedel, vilket kan upplevas som socialt begränsande, kanske att du behöver ta med egen mat när du ska besöka vänner.

Diet Fasta (bland annat 5:2 diet) Paleo Lågkolhydratdiet (bland annat keto) Östersjödiet Diet enligt näringsrekommendationer
Egenskaper I 5:2 -dieten äter man normalt 5 dagar och 2 dagar begränsar man energiintaget Ej processad mat, betoning på växtbaserad näring och magert kött Undvika raffinerade kolhydrater Mestadels växtbaserad näring, fetter från fisk och rapsolja Undvika processade, energirika livsmedel, äta mycket grönsaker och rimliga portionsstorlekar