Proteinkällor för den som tränar

För att behålla och öka muskelmassan behöver vi äta en balanserad och varierad kost som innehåller proteiner och ha en hälsosam livsstil.

För en vanlig motionär räcker det med ett normalt proteinintag, vilket är ungefär 0,8–1,3 gram protein per kilo kroppsvikt och dag. Mer aktiva motionärer och idrottare har ett större proteinbehov, omkring 1,4–1,8 gram per kilo kroppsvikt och dag. Efter som de som tränar ofta äter mer mat brukar detta ofta kompensera den större mängden av protein. Kvarg och cottage cheese är bra proteinkällor bland de naturella mejeriprodukterna. De innehåller lite fett och kolhydrater samt kan användas som mellanmål, tillbehör till en måltid och i matlagningen. Även bland de smaksatta mellanmålen finns det proteinrika produkter utan tillsatt socker i serien Valio PROfeel®.

Läs mer här om protein.

Exempel på hur det dagliga proteinintaget kan fördelas:

Proteinintag för en vanlig motionär (70 kg):

Proteinintag för en person som styrketränar (85 kg):

Näringslära

Vill du veta mer om de olika näringsämnena? Vår kropp behöver en blandning av olika näringsämnen för att må bra och kunna prestera. Här har vi samlat en avdelning med information om de olika näringsämnena och hur de påverkar vår hälsa!

Läs mer
Hälsa och välmående
Proteiner har olika kvalitet
Hälsa och välmående
När du blir äldre är det viktigt med proteinrik mat
Hälsa och välmående
Vegetabiliska proteiner