2/17/2022

9 av 10 svenskar påverkar aktivt sitt immunförsvar

Enligt en undersökning utförd i februari 2022 på uppdrag av Valio uppger svenskarna att de gör aktiva val i vardagen för att påverka immunförsvaret. En majoritet väljer att äta frukt och grönt eller att motionera. Dietisten Maria Nygårds kommenterar undersökningens resultat.

Nästan 9 av 10 (87%) svenskar gör aktiva val för att påverka immunförsvaret. Det vanligaste är att äta frukt och grönt. Det svarar 3 av 5 (60%) deltagare i undersökningen, medan varannan (47%) svarar att de tror deras träning eller motion påverkar immunförsvaret allra mest. Två av fem (41%) tror att stress kan ha en negativ inverkan på immunförsvaret. Detta enligt undersökningen utförd av YouGov i februari 2022 på uppdrag av Valio.

Dietisten om undersökningsresultatet
Maria Nygårds är dietist och har stor erfarenhet av arbete med hälsa. Hon tycker svenskarna verkar ha koll vad som kan påverka immunförsvaret. Enligt henne är maghälsan, stressnivå, sömnkvalitet och motion viktiga faktorer när det kommer till ett bra immunförsvar.

- Det är positivt att frukt och grönt toppar listan som svenskarna tror påverkar immunförsvaret. Det stämmer att mycket av immunförsvaret går att påverka genom vad man äter, och hur man mår i magen. Den bästa kosten för immunförsvaret är en kombination av nyttiga bakterier tillsammans med fiberrika råvaror som de goda bakterierna gillar, berättar Maria Nygårds, dietist på Valio. Ett enkelt sätt kan vara att blanda en smoothie med fiberrik frukt eller grönsaker och kefir, fortsätter hon.

Undersökningen visar att 9 av 10 svenskar tror att sömnkvalitet, motion, stress, intag av frukt och grönt, kost- och vitamintillskott eller vitaminberikad mat påverkar immunförsvaret. Endast 7 procent tvivlar på att något av ovan alternativ faktiskt har någon inverkan på kroppens immunförsvar och bara 13% uppger att de inte gör någonting alls för att påverka sitt immunförsvar.

- Nu när många restriktioner har lättats är det lätt att glömma bort att det fortfarande florerar virus. Ett starkt immunförsvar är ett bra grundskydd, och svenskarna har rätt i att det finns flera sätt att aktivt bidra till ett bättre immunförsvar. Det bästa är att kombinera en balanserad kost, träna regelbundet och att vara noga med sömnen, kommenterar Maria Nygårds.

I Valios undersökning Magrapporten 2021 uppgav fyra av fem svenskar att de inte kunnat leva som vanligt de senaste åren. Något som medfört att många har testat nya saker för att må bra. En klar majoritet på 61 procent promenerar mer än tidigare och tänker fortsätta med det. Närmare hälften av svenskarna har lagat mer mat och uppger att de kommer fortsätta med det. 

Recepttips
I en smoothie kan man smidigt kombinera goda bakteriekulturer med ingredienser som bakterierna i magen tycker om. Använd frukt och grönt med mycket fibrer, nötter eller frön och en skvätt extra D-vitaminberikad laktosfri mjölk eller yoghurt. Valios Kefir innehåller världens mest studerade mjölksyrabakterie, Lactobacillus rhamnosus GG (LGG®) –som stannar länge i tarmen.

Fakta om D-vitaminberikad mjölk och Kefir med LGG®
Valios laktosfria mjölk är laddad med dubbelt så mycket D-vitamin som annan laktosfri mjölk. Människan har större behov av D-vitamin under årets mörkare månader Med ett glas av Valios laktosfria mjölk (2,5 dl), får du i dig hela det rekommenderade dagliga intaget av D-vitamin (10 µg). Gäller barn och vuxna under 75 år.

Valio Kefir innehåller världens mest dokumenterade mjölksyrabakterie Lactobacillus rhamnosus GG och vitamin D som bidrar till immunförsvarets normala funktion*. Den innehåller tre gånger så mycket mjölksyrabakterier som vanlig yoghurt. Ett glas med kefir (ca 2 dl) räcker för att få i sig 2 000 000 000 goda bakterier.* Som en del av en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil.

Läs mer om maghälsa och immunförsvar på Valio.se

Dietist Maria Nygårds 5 bästa tips till ett välmående immunförsvar

 1. Ät en fiberrik och balanserad kost
 2. Gör vad du kan för att höja din sömnkvalitet
 3. Motionera regelbundet
 4. Försök att stressa mindre
 5. Hitta en långsiktig och hållbar plan för ditt välmående

Vad svenskarna gör som de tror påverkar immunförsvaret

 1. Äter frukt och grönt (60 %)
 2. Motionerar eller tränar (47 %)
 3. Undviker stress (41 %)
 4. Är noga med sömnen (40 %)
 5. Tar kost- eller vitamintillskott (35 %)
 6. Äter vitaminberikad mat (24 %)
 7. Annat (5 %)
 8. Gör inga aktiva val för att påverka immunförsvaret (13 %)

Vad svenskarna tror påverkar immunförsvaret

 1. Sömnkvalitet (74 %)
 2. Motion eller träning (68 %)
 3. Stress (65 %)
 4. Frukt och grönt (64 %)
 5. Kost- och vitamintillskott (37 %)
 6. Vitaminberikad mat (36 %)
 7. Tror inte man kan påverka immunförsvaret genom något av ovanstående (7 %)
   

Om undersökningarna
1) Undersökningen om immunförsvar utfördes under perioden 7–9 februari 2022 av YouGov på uppdrag av Valio. Sammanlagt genomfördes 1008 intervjuer via internet med män och kvinnor 18+ år i Sverige.
2) Magrapporten® 2021 är den femte upplagan och bygger på en statistiskt säkerställd undersökning genomförd av Kantar Sifo under perioden 4–12 mars 2021. Totalt intervjuades 2 009 personer i Sverige i åldrarna 16–79 år.

För mer information, bilder eller interjvuförfrågan, kontakta:
Kalle Löfstrand, presskontakt på Valios kommunikationsbyrå Shomei
Mail: kalle.l@shomei.se
Mobil: 0733-58 26 65

Anette Björnlund, kommunikations och hållbarhetschef, Valio Sverige AB
Mail: anette.bjornlund@valio.se
Telefon: 0703 033 561