Babka - chokladbröd

Babka - chokladbröd

Babka - chokladbröd

Recept på en ljuvlig babka. Om du inte tidigare ätit en babka kan man beskriva det som en typ av briochebröd fyllt med choklad. Det här receptet är helt laktosfritt för att passa fler.

20 Portioner
4 h
00 ratings

Ingredienser20 Portioner

9 dl
Vetemjöl
2 ½ dl
¾ dl
Socker
1 tsk
Kardemumma, mald
75 g
1 tsk
Vaniljsocker
1 nypa
Salt
6 g
Jäst, torr
3 st
Ägg

Chokladkräm

150 g
2 msk
Kakao
2 dl
Farinsocker

Gör så här

  1. Ta fram smöret och låt det bli rumstempererat.
  2. Blanda alla ingredienser, förutom smöret och ett ägg, i en bunke.
  3. Kör allt i bakmaskinen med en degkrok i ca 10 min tills degen är smidig. Tillsätt mer mjölk eller mjöl för att få degen perfekt.
  4. Tillsätt smöret och bearbeta degen ytterligare ca 10 min.
  5. Täck bunken med en duk eller kökshandduk och låt degen jäsa i ca 1,5 h. Den ska jäsa till dubbel storlek.
  6. Rör ihop ingredienserna till chokladkrämen, smeten ska bli jämn och slät.
  7. Stjälp ut degen på ett mjölat underlag. Kavla ut den till ca 60 x 30 cm.
  8. Bred ut chokladkrämen på degen och rulla ihop den från långsidan.
  9. Dela rullen på mitten i två delar. Snitta upp rullarna på längden två gånger i lika stora delar men spara ca 1,5 cm på en av sidorna. Vik upp snittytorna så att de vänds uppåt.
  10. Fläta ihop rullarna.
  11. Smöra 2 brödformar och lägg i längderna. Låt dem jäsa i ca 1 h.
  12. Sätt ugnen på 190 grader.
  13. Vispa upp ägget och pensla brödet.
  14. Grädde i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
  15. Låt svalna och servera din babka!

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.