Citron- och marängpaj

Citron- och marängpaj

Citron- och marängpaj

En underbart god och fräsch efterrätt. Den syrliga citronfyllningen och den söta marängen är en perfekt match.

8 Portioner
1 h
00 ratings

Ingredienser8 Portioner

Pajdeg

100 g
½ dl
Socker
1 st
Ägg
1 dl
Potatismjöl
1 ½ dl
Vetemjöl
1 tsk
Bakpulver

Fyllning

200 g
3 dl
Socker
3 st
Ägg
3 st
Äggula
2 msk
Potatismjöl
3 st
Citron, rivet skal
120 g

Maräng

5 st
Äggvita
2 ½ dl
Socker
¾ dl
Vatten

Gör så här

  1. Pajdeg

  2. Sätt ugnen på 200°C
  3. Förbered basen. Blanda alla ingredienser i en bunke till en jämn deg
  4. Tryck ut pajdegen i en rund pajform (Ø 28 cm) och låt stå i kyl ca 30 min
  5. Grädda pajskalet i ca 10 min tills det är gyllene
  6. Fyllning

  7. Förbered fyllningen. Vispa ihop ägg, äggulor, socker, potatismjöl i en bunke. Sätt bunken i vattenbad med sjudande vatten och tillsätt saft av citron och citronskal. Vispa tills krämen är tjock, ca 10 min.
  8. Ta bort bunken och lägg i smöret under vispning tills det smält. Lägg sist i kvargen.
  9. Häll fyllningen över pajskalet och låt stelna och svalna i kylen
  10. Maräng

  11. Förbered marängen: Vispa äggvitorna hårda med en elvisp i en bunke. Sätt bunken i vattenbad med kokande vatten och vispa ytterligare, tillsätt sockret och vispa blankt, med en temperatur på ca 60 g.
  12. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa den tjocka marängsmeten i några minuter till, tills den svalnat
  13. Bred marängsmeten över pajen och grädda mitt i ugnen ca 2 min, tills marängen börjat få fin färg, alt bränn marängen med en brännare tills du uppnått en fin färg

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.