Ingredienser

1 portioner

  • 1 kg morötter
  • 1 st gul lök
  • 1 tsk jodfritt salt
  • 1 1⁄2 tsk senapsfrön
  •     Lag
  • 4 dl vatten
  • 1 msk jodfritt salt

Syrade morötter

Beskrivning

Ingredienser

1 portioner

  • 1 kg morötter
  • 1 st gul lök
  • 1 tsk jodfritt salt
  • 1 1⁄2 tsk senapsfrön
  •     Lag
  • 4 dl vatten
  • 1 msk jodfritt salt

Gör så här:

  1. Rengör händer, burkar och alla redskap.
  2. Koka en lag på 4 dl vatten och 1 msk salt. Låt lagen kallna.
  3. Skala morötterna och riv morötterna grovt.
  4. Blanda morötterna med salt i en stor bunke låt den stå i rumstemperatur i 20-30 minuter så att saltet hjälper till att dra ut vätskan.
  5. Ge morötterna en rejäl knådning. Vätskan som bildas ska vara kvar. Använd en slev, en mortelstöt eller helt enkelt en knytnäve.
  6. Blanda senapsfrön med morötterna.
  7. Packa morötterna väl i ett fermenteringsglas eller i en glasburk. Se till att mörötterna är täckt av vätska, tillsätt mer annars. Har du keramiska stenar lägger du dem ovanpå morötterna. Se till att lämna minst ett par centimeter med luft upp till kanten så att det inte bubblar över när jäsningen kommer igång.
  8. Ställ fermenteringsglaset eller burken på ett fat. Om det jäser över hamnar vätskan på fatet.
  9. Låt stå mörkt i rumstemperatur, gärna 20-22 grader. För att göra det mörkt kan man sätta en papperskasse över burken. Kontrollera lukten och att vätskan fortfarande täcker morötterna efter några dagar. Det börjar bubbla i burken efter en till två dagar. Öppna burken någon gång per dag för att lätta på trycket. Lukten ska vara syrlig och frisk om syrningen kommit igång som den ska.
  10. Efter 5-7 dagar bör morötterna ha fått tillräckligt mycket syra. Ställ nu burken i kylen för att mogna. Den kallare temperaturen gör att syrningen avstannar och smaken börjar utvecklas. Låt stå 3-6 veckor. Klart. En oöppnad burk håller i flera månader och en öppnad håller minst i 1 månad.

Skriv en kommentar

Obligatoriska fält är markerade *

Kommentarer på Syrade morötter


Populära avdelningar