Förberedelser inför julen – vecka för vecka

När är det egentligen dags att börja med julförberedelserna? Enligt oss är det perfekt att starta så fort kvällarna blir mörkare och luften svalare. Här hittar du tips som hjälper dig att undvika julstressen dagarna före jul och istället låter dig njuta av all bakning, matlagning och övriga förberedelser som hör julen till.

En månad kvar till jul
- Gör plats i kyl och frys för julmaten – ät rester och rensa bort gammal mat.
- Planerar du att skapa en julkalender eller nissedörr är det hög tid att planera vad som ska införskaffas. Tips: Allt behöver inte vara perfekt – barnen kommer att minnas denna tid med glädje oavsett ambitionsnivå.
- Förbered hemlagat julgodis – en perfekt present till vänner, släktingar eller barnens lärare. Praktiskt, tidseffektivt och uppskattat!
- Samla kartonger i olika storlekar som du kan använda vid julklappsinslagningen senare.
Tre veckor kvar till jul
- Om du vill ha julskinka, beställ den i god tid så kan du frysa in den i väntan på jul. Tänk på att inte griljera den innan, det gör du dagarna före jul.
- Planera julmaten, oavsett om du väljer att servera ett klassiskt julbord eller några utvalda rätter till julmenyn. Ska den vara traditionell eller modern? Behöver du laktosfria, glutenfria eller vegetariska alternativ?
- Baka lussebullar lagom till Lucia.


Två veckor kvar till jul
- Sprid julens dofter i hemmet genom att julbaka eller tillaga tilltugg till glöggminglet.
- Hitta den rätta julkänslan genom att baka ett pepparkakshus som sedan är den perfekta dekorationen.
- Förbered sådant som går att frysa in, som bröd, bakverk, köttbullar och gravad lax.
En vecka kvar till jul
- Gör en inköpslista och planera var och när du ska handla allt du behöver.
- Om tiden blir knapp, kom ihåg att många julrätter finns att köpa färdiga.
- Ta en paus från förberedelserna med en kopp glögg och levande ljus – de skapar lugn och harmoni.
- Planera hur du vill dekorera julbordet och införskaffa eventuell dekoration. Ta del av tips på hur du skapar en enkel och fin juldukning!


Tre dagar kvar till jul
- Tina julskinkan långsamt på en sval plats, till exempel på en inglasad balkong eller i kylskåpet. En 5-kilos skinka tar cirka 2–3 dagar att tina.
- Om julgranen inte är införskaffad är det hög tid att göra det nu. Och dekorera!
Två dagar kvar till jul
- Se till att presenterna är inslagna och att du har presentpapper, presentsnören och etiketter hemma.
- Förbered julens sillar och gravlax (om du köper färsk lax).
- Gör klart Janssons frestelse och/eller andra gratänger och förvara dem i kylen fram till julafton.


Kvällen den 23 december
- Tillaga julskinkan på kvällen så att ugnen är ledig för andra rätter nästa dag.
- Tina frysta rätter som bakverk, köttbullar och gravad lax i kylskåpet.
- Lägg julklapparna under granen och i julstrumpan.
- Om möjligt, dekorera bordet redan dagen innan julafton.
På julafton
- Koka julgröten med Valio laktosfri mjölkdryck för bästa resultat.
- Grädda Janssons frestelse och värm övriga varmrätter.
- Förbered ingredienser till sallader och dressingar – blanda dem precis innan servering.
- Framför allt: njut av julstämningen och av att vara tillsammans med din familj.
