Må bra i sommar

Ny statistik från Magrapporten® 2019 visar att svenskarna är tuffare mot sig själva än mot sina vänner när det kommer till kostråd.

Till sig själv säger man att det vore bra att äta mer hälsosamt, men vännerna ber man slappna av och äta det som får en att må bra. Drygt var tredje svensk tycker att andra ska ta det med ro och njuta mer av maten. Hälsoföreläsaren Sofia ”PT-Fia” Ståhl menar att man inte ska pressa sig själv i valet mellan gott och hälsosamt, särskilt nu när sommaren kanske inte blir riktigt som man tänkt sig.

I dessa oroliga tider behöver vi, kanske mer än någonsin, utgå från en omtänksam utgångspunkt. Försök att skapa en vettig balans mellan rörelse, pauser, vispad grädde till jordgubbarna och smoothies, säger Sofia Ståhl, känd som PT-Fia, coach och föreläsare på temat hälsa. Det är ju inget nytt att mjölksyrabakterier, som kan finnas naturligt i ingredienserna till en smoothie, också kan bidra till en balanserad mage, fortsätter Sofia.

Unika bakterier i valfri form

I Valios Kefir finns både bakterie- och syrningskultur. Den går att söta med frukt och bär eller honung, till en läskande smoothie eller som topping i frukostskålen. Det forskas huruvida syrade livsmedel som Kefir och yoghurt även kan ha en god inverkan på immunförsvaret och tarmflorans mångfald. Läs om fler syrade produkter!

Fakta från undersökningen

Topp 5 – svenskarnas råd till sig själva när det gäller mat

  1. Tänk på dig själv, ät det som får dig att må bra – 44 %
  2. Ät mer hälsosamt – 41 %
  3. Ät mer grönt – 39 %
  4. Fortsätt äta som du gör – 34 %
  5. Slappna av med maten, njut mer – 25 %

Topp 5 – svenskarnas råd till sina vänner när det gäller mat

  1. Tänk på dig själv, ät det som får dig att må bra – 45 %
  2. Slappna av med maten, njut mer – 33 %
  3. Tänk inte så mycket på vad andra tycker kring mat – 31 %
  4. Ät mer hälsosamt – 30 %
  5. Ät mer grönt / Stressa mindre/oroa dig inte så mycket kring maten – 27 %