Bättre maghälsa

A och o för en välmående mage är att vårt ganska komplexa matsmältningssystem fungerar på ett bra sätt.

Många faktorer påverkar maghälsan

Att smälta maten handlar helt enkelt om vad som händer i kroppen med det vi äter och dricker. Maghälsa hänger ihop med många saker som till exempel regelbunden motion, själsligt välmående, bra kost och en god sömn. Många får då och då problem med magen och en förklaring kan vara att tarmfloran hamnat i obalans.

Få en bättre maghälsa - ät ofta, länge och ostört

Att ha ont i magen är inget nytt i vår uppkopplade värld och ställer till en massa problem i vardagen. Orsakerna kan vara olika och är ibland inte helt utforskade. Vad som ändå är bra är att det finns en hel del som du själv kan gör.

Det är viktigt att du inte glömmer bort att ta hand om dig själv och dina egna behov, även om du har mycket runt omkring dig. Ingen mår bra i längden av att äta på språng på väg till bussen eller tåget. Det där med att äta i lugn och ro låter väldigt tjatigt och är kanske lättare sagt än gjort, men man mår ofta bra av det, prova! Låt lunchen eller middagen ta åtminstone 20–30 minuter, gärna längre tid. Det kan sägas mer än en gång att ett gott råd när magen krånglar är att äta regelbundet, tre huvudmål och två till tre mellanmål och inte alltför stora portioner.

En skärmfri stund

Ett bra tips är att lägga bort telefonen och inte stirra in i dataskärmen när du äter, du kommer märka att det kan hjälpa. Om du känner att du har tid, ta en kort promenad på lunchen.