Fortsätt till innehållet

Krämig räksoppa

Det finns få rätter som kombinerar enkelhet och lyx på samma självklara sätt som en riktigt god räksoppa. Den här varianten är krämig, rund och full av havets smaker. Perfekt som förrätt eller lätt huvudrätt.

Krämig räksoppa

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder
  • 400 g räkor med skal
  • 2 msk
    Valio Laktosfri smör
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 500 g
  • 1 gul lök
  • 1 fänkål
  • 1 rotselleri
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 7 dl vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 2½ dl
    Valio Laktosfri vispgrädde 35%
    Valio laktosfri vispgrädde kan användas till matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i grytan en…
    Valio Laktosfri vispgrädde 35% 3 dl
  • 1 krm cayennepeppar
  • 0 kg färsk persilja till servering
  • 0 kg salt och peppar

Instruktioner

  1. Skala räkorna (spara några att toppa med). Lägg räkköttet i en skål, täck över och ställ kallt. Lägg räkskalen åt sidan.
  2. Smält lite av smöret i en kastrull. Lägg i räkskalen och fräs dem lätt i några minuter. Häll på 3 dl vatten och låt sjuda i ca 10 minuter. Sila bort skalen och spara spadet.
  3. Hacka löken och fänkålen fint. Skala rotsellerin och skär den i små tärningar så att den kokar jämnt.
  4. Smält resten av smöret i en större kastrull. Fräs den hackade löken, fänkålen och den tärnade rotsellerin på medelvärme tills grönsakerna mjuknar utan att ta färg.
  5. Rör ner tomatpurén och fräs ytterligare någon minut. Häll på vinet och låt koka ner tills ungefär hälften återstår.
  6. Tillsätt räkskalsspadet, resterande vatten och buljongtärningarna. Låt soppan sjuda i ca 15 minuter tills grönsakerna är helt mjuka.
  7. Mixa soppan slät med stavmixer eller i blender. Häll i grädden och värm försiktigt. Smaka av med cayennepeppar, svartpeppar och eventuellt lite salt.
  8. Häll upp soppan i skålar. Toppa med räkor och strö över finhackad persilja.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.