Om Valio Smör

Visste du att Valio har producerat smör sedan 1905? Något vi såklart är mycket stolta över. Här kan du läsa lite om vår historia, om Valios forskningschefs Nobelpris i kemi och varför bageri Bröd & Salt använder Valio smör till allt de bakar. Valio var även först i Sverige med att lansera laktosfria produkter och självklart hittar man laktosfritt smör i sortimentet.

Uppskattat smör i ett sekel

Valio grundades 1905. Syftet var att exportera smör av hög kvalitet på den internationella marknaden. I dag säljs Valios smör till över 30 länder, bland annat Frankrike, där många bagerier köper vårt smör för dess fantastiska bakegenskaper. Så om du någon gång besöker ett parisiskt bageri och äter en croissant är sannolikheten stor att den är gjord på Valio smör.

Valio smör räddas från havets botten

Året var 1930 när två finska ångfartyg kolliderade utanför Danmark. Ombord fanns 3884 stycken tunnor fyllda med Valio smör som sjönk till havets botten. Efter ett år frågade försäkringsbolaget Valios forskningschef Artturi Ilmari Virtanen om det var någon idé att försöka plocka upp de värdefulla smörtunnorna ur havet. Virtanen svarade ja och tillade att smöret kommer vara i utmärkt kondition. Han hade helt rätt – tunnorna bärgades, och smöret såldes i perfekt skick till ett bra pris.

A.I. Virtanen hade gjort en stor upptäckt 1925. Han uppfann ett speciellt salt som inte bara gjorde smöret godare utan också mer hållbart. Uppfinningen gjorde Valio smör känt över hela världen och var en av anledningarna till att A.I Virtanen senare fick Nobelpriset i kemi 1945.

Bagerichef på Bröd & Salt: ”Bullarna håller längre tack vare Valio smör”

Bageri Bröd & Salt i Stockholm använder Valio smör sedan de slog upp dörrarna 2011. För dem är det viktigt att smöret har hög kvalité, bra fetthalt, lagom sälta, god smak och fungerar rent praktiskt.

– Smöret fungerar till allt vi bakar, även croissanterna blir bra. Det brukar ofta vara svårt att få till en bra croissant, att få alla lager synliga, säger bagerichef Kirles Barsoum.

Kvalitén är viktig för Bröd & Salt. Deras bullar har fått höga betyg i smaktest inför kanelbullens dag. Allt utom veganprodukterna bakas med Valios laktosfria smör.

– Bullarna vi gör kan hålla i 2–3 dagar utan problem. Jag har jobbat på andra bagerier som använder annat smör. Där kunde man inte äta bullen dagen efter. Här kan vi värma dem i ugnen och äta. Jag tror starkt på att det är smöret som gör det, säger Kirles Barsoum.

Inspireras av våra recept med smör

Smör – kallt, varmt, smält, brynt, vispat eller klarnat. Det finns många sätt att använda smör, och långt fler maträtter och bakverk att använda det i. Ett enkelt sätt att finna inspiration är att smälta en liten bit av den gyllene gudanektarn i en kastrull och låta doften fylla rummet. Men ännu enklare är att ta en titt på våra favoritrecept. De hittar du här.

Smörskola

Smör är en populär ingrediens i många bakverk och i matlagning. En av fördelarna är att smör har förmågan att lyfta fram både smak och doft. Här får du tips på hur du kan använda smör. Och förhoppningsvis också inspiration!

Klicka här