Fortsätt till innehållet
Napolitansk pizzadeg

Napolitansk pizzadeg

I Italien behandlas pizza med särskild ömhet och kärlek, och de är kända för sin pizzadeg. Napolitansk pizzadeg jäser långsamt, vilket bla gör att botten blir tunn i mitten och luftig i kanterna, men med en frasig yta. Den heta ugnen gör så klart också sitt till. Använd helst det fina Tipo 00-mjölet som har finaste malningsgrade. Du hittar den i välsorterade mataffärer.

Napolitansk pizzadeg

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder
 • 9½ dl 00-mjöl
 • 3¾ dl vatten, kallt
 • 3 tsk salt
 • 10 g jäst, färsk

Instruktioner

 1. Mät upp vattnet i en skål och lös upp jästen i vattnet.
 2. Tillsätt 125 g (ca 1 ½ - 2 dl) mjöl till jästen och vattnet och rör runt ordentligt.
 3. Tillsätt resten av mjölet. Knåda degen i 15 minuter med maskin eller 20 minuter för hand, tills degen är fast och jämn.
 4. Lägg degen i en form som kan förslutas, t ex en plastlåda med lock. Låt degen jäsa i 8 - 10 timmar på dragfri plats i rumstemperatur.
 5. Vänd ut degen på en plan yta och dela i fyra delar. Rulla bitarna till smidiga degbollar. Se till att inte lämna en krater på botten.
 6. Lägg över bollarna på en bricka och täck med plastfolie. Låt jäsa ytterligare i 4 - 6 timmar.
 7. Efter detta är degen redo att arbetas till pizzabottnar och fyllas.
 8. Tips: Autentisk napolitansk pizza bakas i en 450 °C öppen spis i bara en minut. Grädda pizzan i hemugnen vid konstant temperatur på en förvärmd plåt i minst 250 °C i ca 7 till 8 minuter.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.