Fortsätt till innehållet

24.2.2022

Svenskarnas flexibla påskmat

Mynta- och ärtsallad. Mynta- och ärtsallad

Valios undersökning Magrapporten® utförd av Kantar Sifo visar att nästan 3 av 10 svenskar idag är flexitarianer och att flera hushåll har olika kosthållningar. Inför påsk har Valio ruvat på recepten som fler kan njuta av och som är snällare mot magen.

Inför årets påskfiranden presenteras siffror från Magrapporten®, Sveriges största undersökning om kost och maghälsa utförd av Kantar Sifo på uppdrag av Valio. Resultaten är aktuella nu när den färgglada påsken närmar sig. Undersökningen visar att andelen flexitarianer ökar kraftigt bland unga och nu uppger nästan hälften av kvinnorna i åldern 16–24 år att de är det. I mer än hälften av alla svenska hushåll har medlemmarna i viss utsträckning även olika kosthållning, vilket kan kräva lite äggstra planering inför årets påskbord. Maria Nygårds är dietist och hon belyser vikten av att inte glömma bort att äta en balanserad kost även under påsken.

– Flera hushåll i landet har idag blandad kosthållning och utbudet av veganska, vegetariska eller laktosfria ingredienser fortsätter att öka, vilket gör det enkelt att ändra om i recepten. När man anpassar påskbordet för fler är det också bra om rätterna är varierade. Påskmaten kan ofta vara fet och proteinrik. Se därför till att även fräscha sallader får plats på påskbordet, säger Maria Nygårds, dietist på Valio.

Håll koll på magen i påsk
Påsken är likt julen en tid på året då många svenskar kan tänkas äta mer smågodis och dricka påskmust eller alkohol till maten – för att sen smälta maten framför påskens tevetablå. Robert Brummer är professor vid fakulteten för medicin och hälsa vid Örebro universitet. Här tipsar han om hur man bör tänka för att må bra i magen under påsken.

– Fet och för mycket mat, alkohol, påskmust och brist på kostfiber kan oroa magen av flera olika anledningar. Därför är det viktigt att under påskdagarna variera sin kost och njuta av allt det goda med måtta, säger Robert Brummer.

  1. Stressa inte i dig påskbord och påskägg – ta det lugnt och tugga väl.
  2. Om du lätt blir gasig, se upp för sparris, påskmust och mängden smågodis eller bakverk. Njut av allt det goda med måtta.
  3. Ta en paus från teven och ta en påskpromenad och njut av förhoppningsvis lite vårväder. Magen mår bra av rörelse och motion.

Påskmat som passar flera
För de som behöver hjälp på traven att kläcka idéer på varierad mat till påskbordet, har Valio samlat recept som fungerar för veganer, vegetarianer, laktosintoleranta och flexitarianer.

Vårlig ärtsallad med mynta
Krispig vårsallad med sparris och fänkål
Vegansk gubbröra
Vegansk potatisgratäng
Syrad rödkål

Olika kosthållningar och vad de innebär

  • Vegetarian –äter inte fågel, fisk eller kött
  • Vegan –äter endast mat från växtriket
  • Flexitarian – äter fågel, fisk eller kött, men varierar med vegetariskt/vegansk kost.
  • Frukterian – äter endast frön, frukter och bär
  • Pescetarian –vegetarian som dessutom äter fisk och skaldjur
  • Polloterian –vegetarian som dessutom äter fågel och äggprodukter
  • Allätare – äter vilka livsmedel som helst

Fakta från undersökningen:
· 28 % av svenskarna väljer medvetet en eller fler vegetariska eller veganska måltider i veckan.
· 48 % av unga kvinnor (16–24 år) är idag flexitarianer (2019: 35 %).
· I 56 % av svenska hushåll har medlemmarna någon form av olika kosthållning (2019: 67%)
· 52 % köper olika mejeriprodukter till olika familjemedlemmar (2019: 41 %).
· 35 % har experimenterat mer med maten det senaste året.
· Var femte ung kvinna (16–24 år) är idag vegetarian eller vegan (2019: 15%), att jämföra med 7% av alla svenskar.

Om Valios Magrapporten®:
Valio har sedan mitten av 1900-talet bedrivit forskning för hälsa och välmående. Forskningen kompletteras med flera återkommande trendmätningar, däribland Magrapporten®, som är Sveriges största undersökning om maghälsa. Magrapporten® 2021 är den femte upplagan och bygger på en statistiskt säkerställd undersökning genomförd av Kantar Sifo under perioden 4–12 mars 2021. Totalt intervjuades 2 009 personer i Sverige i åldrarna 16–79 år. Av dem var 865 personer mellan 16–34 år. I gruppen som uppger att de har haft problem med magen det senaste året ingår 740 personer. Läs mer om Magrapporten här.

För mer information, bilder eller interjvuförfrågan, kontakta:
Kalle Löfstrand, presskontakt på Valios kommunikationsbyrå Shomei
Mail: kalle.l@shomei.se
Mobil: 0733-58 26 65

Anette Björnlund, kommunikations och hållbarhetschef, Valio Sverige AB
Mail: anette.bjornlund@valio.se
Telefon: 0703 033 561
 

Läs de senaste nyheterna