Fortsätt till innehållet

Tema

Löpning

-bra och effektiv träning

Kläder vid löpning

Det blir stor skillnad hur du upplever löpningen om du har rätt kläder. När du springer kommer du att svettas och då är det skönt med kläder i så kallade funktionsmaterial. Att springa i gamla träningsoveraller eller mjukisbyxor som blir blöta och tunga av svett är inte särskilt roligt. Kläder i funktionsmaterial är som andas och är lätta ger helt enkelt skönare löpning! Är det kallt bör du klä dig lager-på-lager så att luften mellan lagren värms upp och håller dig varm under löprundan.

Köp rätt löparskor

Vid löpning belastas kroppen hårdare än när du går och det gör att du behöver använda skor som sitter bra och ger rätt stöd och dämpning. Skador som orsakas av löpning börjar ofta i fötterna för att sedan fortsätta uppåt mot vader, knän och rygg. Därför är det viktigt att välja skor som är anpassade för underlaget. Asfalt är hårt och kräver mer dämpning än löpning i terräng. Ta hjälp i affären när du köper löparskorna så att du får skor med rätt stötdämpning för det underlag du kommer att springa mest på. En bra affär för löparskor kan hjälpa dig så att du köper en sko som är anpassad till din fot vare sig du har breda eller smala fötter eller om du behöver skor som kompenserar för ditt löpsteg t ex vid pronation.

Om du springer 2-3 gånger i veckan är ett gott råd att byta skor en gång om året. Om du springer lite mindre frekvent kanske skorna håller och dämpar tillräckligt något längre än så men vänta inte för länge med att byta då skorna tappar struktur och förmågan till stötdämpning med tiden ändå.

Tip icon

Löpning – så här gör du!

  • Det är viktigt att hitta rätt hållning, sträck på kroppen och ha en rak ryggrad
  • Håll huvudet rakt med blicken riktad rakt framåt mot horisonten
  • Hitta din position genom att stå med fötterna pekande framåt och i bredd med höfterna. Sänk axlarna, låt skulderbladen sträva ner mot bakfickorna
  • Luta dig framåt utan att böja på knä, höftled eller ryggrad. När kroppen börjar tippa framåt så att du måste ta ett steg har du hittat rätt lutning. Lutningen hjälper dig framåt och gör löpningen mindre ansträngande
  • Sträva efter att fötternas träffar marken rakt under höften. Om dina steg blir för långa och markträffen är längre fram än höften blir farten lägre och samtidigt blir löpningen mer energikrävande.
  • Pendla med armen framåt och bakåt, undvik armrörelser i sidled. Försök hålla axlarna sänkta för att undvika onödig energiåtgång
  • Andas ordentligt ändå från magen

Ta det lugnt i början

För den som vill komma igång med löpning räcker det gott att springa 2 eller max 3 gånger per vecka. Avsätt gärna 30 minuter för dina pass, men du behöver inte springa vare snabbt eller långt i början. Varva mellan snabb promenad och långsam jogg och lyssna på din kropp. Öka sedan successivt andelen jogg under passen över tid. Passen ska alltid kännas lite utmanande men det ska inte vara så jobbigt att du blir avskräckt från att fortsätta. Ta det lugnt och låt kroppen vänja sig långsamt. Med tiden klarar du att springa både längre och fortare.

Våga springa långsamt!

För den som precis börjat löpträna behöver tempot inte vara så mycket högre än vid en snabb promenad. Det är jätteviktigt att kroppen får god tid på sig att vänja sig vid nya aktiviteter. Att springa långsamt är särskilt viktigt för nybörjare för att minska skaderisken. Det blir dessutom roligare att springa om du känner att du klarar av det utan ta i alltför mycket och om du undviker skador. Det finns inte en någon ”rätt fart”. Utgå från dig själv och din kondition. När du väl kommit igång med löpträningen kan du börja öka farten och längden på löperintervallen.

Hur får jag motivation till löpträningen

Många som kommit igång med löpträning har märkt att ju mer de springer desto mer springsug känner de. Men frågan är hur når man dit? Här kommer några tips på hur du kan finna motivation till att springa.

  • Sätt upp ett personligt mål för löpningen – det ska vara realistiskt och något som du kan uppnå inom en viss och inte alltför avlägsen tidpunkt. Till exempel ”Om 3 månader ska jag kunna springa oavbrutet i 5 km” eller något liknande.
  • Använd spontana delmål under passen – genom att till exempel tänka ”Om 5 minuter, promenerar jag i två minuter, för att sedan springa i 5 minuter osv” kan göra passen mer varierade och roliga.
  • Ställ inte för höga krav på dig själv – ett bra löppass är ett löppass som blir av. Ge dig ut med tanken att 2,5 kilometer räcker och om det blir mer är det en bonus.
  • Spring tillsammans – det kan vara lättare och komma iväg på löprundan och att fortsätta med löpträningen om man tränar tillsammans med en kompis.
  • Anmäl dig till ett lopp – många blir motiverade av anmäla sig till ett lopp. Det är ett väldigt konkret och tydligt mål. Det finns många lopp att välja på och känslan när man passerar mållinjen och har klarat sitt mål är oslagbar!
Valio PROfeel® proteinprodukter

Valio PROfeel® proteinprodukter

Vår kropp behöver utöver träning också en blandning av olika näringsämnen för att må bra. Energi får vi från protein, fett och kolhydrater. Utöver dessa behöver vi också vitaminer, mineraler och antioxidanter.​