Cykling

- cykla dig i form

Att cykla har många fördelar. Cykelträning är en enkel och effektiv motionsform som dessutom är skonsam för kroppen. Samtidigt som du förbättrar din kondition kan cykelträningen ge starkare och uthålligare muskler och ökad kaloriförbrukning. Det finns många olika skäl att cykla: allt från att det kan vara härligt med en cykeltur en solig sommardag till att cykelpendla till jobbet eller för att målmedvetet förbättra sin motion med hjälp av cykeln. Så vad väntar du på? Börja cykla regelbundet och kom i form!

Kom igång

Häng med och upptäckt hur effektivt konditionen förbättras av att cykla. Här har vi samlat några tips för dig som vill börja konditionsträna med hjälp av din cykel.

  1. Investera i en bra cykel - en bra cykel anpassad för den typ av cykling du ska ägna dig åt förhöjer upplevelsen samtidigt som den gör träningen både effektivare och roligare.
  2. Ställ in cykeln - ta hjälp av en cykelbutik eller tips från nätet för att justera cykeln korrekt efter din kropp. Rätt inställd blir cyklingen mycket enklare och risken för obehag och skador minskar.
  3. Börja lugnt - som vid annan träning är det viktigt att börja i ett lagom tempo. Kroppen måste hinna anpassa sig till den nya träningen. Anpassa därför både sträcka och intensitet, öka sedan långsamt över tid. I början kan det vara lagom med 3-4 pass i veckan.
  4. Sätt upp mål - konkreta mål som till exempel att cykla tre dagar i veckan under tre månader gör det lättare att få passen att bli av.
  5. Logga dina pass - många blir motiverade av att kunna följa sin utveckling. Använd gärna mobil eller pulsklocka för att mäta sträckor, fart och tid.

Cykel och kläder

Cykling är något av en utrustningssport så det gäller att välja en nivå som passar just dig. Viktigast är förstås cykeln och valet av cykel beror på vilken typ av cykling du vill ägna dig åt. Är det terrängcykling är en moutainbike ett bra val. Ska du motionscykla eller pendla till jobbet väljer du en landsvägscykel. Vill du kunna göra både och är förmodligen en hybridcykel det bästa alternativet. Du behöver också en CE-märkt hjälm. Valet av cykelkläder kan göra stor skillnad på hur du upplever cykelturen, ta gärna hjälp av en butik eller nätet för att göra medvetna och kloka val. Beroende på nivå kanske du också behöver cykelskor, cykelglasögon och en pulsklocka.

Cykling - så här gör du!

  • Försök att vara avslappnad i överkroppen, axlarna och armarna. Vid cykling är det benen som ska göra jobbet.
  • Armarna ska vara lätt böjda och händerna ska hålla fast, men inte för alltför hårt, i styret.
  • Håll upp överkroppen med hjälp av rygg- och magmusklerna, ryggen ska tryckas bakåt i en båge. För att minska risken för att drabbas av knäproblem ska du inte använda för tunga växlar till en början.
  • Träna på att använda bromsarna så att du kan få maximal stoppeffekt när det behövs. Tänk på att det är frambromsen som ger störst bromseffekt, särskilt i nedförsbackar, så det är där du ska lägga mest kraft när du bromsar.

Cykling gynnar hälsan

Konditionsträning är bra för hälsan. Vi listar 5 hälsofördelar du får genom att cykla.

  1. Förbättrad lungkapacitet och kondition
  2. Musklerna stärks
  3. Ökad koncentrationsförmåga
  4. Förbättrad sömn
  5. Minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar

Att cykla är en riktig investering i din hälsa!

Landsvägscykling

För dig som inte gillar att springa, eller för dig som gillar mer fart och fläkt än vad en promenad ger, kan landsvägscykling vara en perfekt motionsform, oavsett om du vill satsa på hårdare träning eller enbart vill komma ut och andas frisk luft. Med en riktigt bra racer- eller landsvägscykel som är rätt inställd blir landsvägscyklingen så mycket roligare, dessutom kommer du att orka cykla längre sträckor. Var uppmärksam på vägen och se upp för stenar och ojämnheter i vägbanan, försök att slappna av i armar och axlar och låt benen göra jobbet.

Cykling i skog och mark

Funderar du på att testa mountainbike? Ja då har du härliga utmaningar och adrenalinkickar att se fram emot. För att cykla i skogen behöver du en cykel som är anpassad för det. En MTB med stötdämpare i framgaffeln och grövre däck gör cyklingen betydligt mukare när du cyklar över stenar, rötter och vid hopp. Att cykeln är rätt inställd är lika viktigt som vid landsvägscykling, det blir roligare och lättare samtidigt som skaderisken minskar. Det bästa med att cykla MTB är kanske att du måste koncentrera dig på terrängen vilket gör att man ofta glömmer hur ansträngande det faktiskt är. Det känns mer som att ha roligt än som tuff konditionsträning.

Cykla säkert

Vet du om att sedan 2018 är det reglerat att gångtrafikanter på en gemensam gång- och cykelbana om det är möjligt ska hålla till längst till vänster i färdriktningen? Det innebär att du som cyklar, som självklart ska hålla till höger, kommer att möta gående och löpare som ur din synvinkel då kommer att befinna sig längst till höger på banan. Lär dig mer om säkerhet på cykel på Trafikverkets hemsida.

Efter cykelpasset

Det är främst fram- och baksida lår, rumpan och vader som är involverade vid cykling. Det är därför viktigt för dig som cykeltränar att komplettera med träning även för andra muskelgrupper. Det är också bra att stretcha efter varje pass för att minska stelheten i kroppen efter träningen. Det behöver inte vara någon avancerad rutin, det finns massor av bra stretchövningar på nätet. Prova dig fram för att hitta de övningar som passar just dig bäst.

Energi- och proteinbehov vid träning

Träning och fysisk aktivitet påverkar våra muskler som huvudsakligen består av protein. Det som händer är att när du tränar bryts först musklerna ner för att sedan byggas upp igen. Träning gör att du får mer muskler och det gör i sin tur att proteinomsättningen i musklerna ökar. För den som tränar är det därför extra viktigt att få i sig kalorier (energi) och protein. Om kroppen inte får de näringsämnen den behöver i samband med träning kan den eftersökta effekten av träningen utebli. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost.

Valio PROfeel® proteinprodukter

Vår kropp behöver utöver träning också en blandning av olika näringsämnen för att må bra. Energi får vi från protein, fett och kolhydrater. Utöver dessa behöver vi också vitaminer, mineraler och antioxidanter.​

Läs mer

Protein bidrar till att öka muskelmassan. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil.