Fortsätt till innehållet

Tema

Cykling

-cykla dig i form

Cykel och kläder

Cykling är något av en utrustningssport så det gäller att välja en nivå som passar just dig. Viktigast är förstås cykeln och valet av cykel beror på vilken typ av cykling du vill ägna dig åt. Är det terrängcykling är en moutainbike ett bra val. Ska du motionscykla eller pendla till jobbet väljer du en landsvägscykel. Vill du kunna göra både och är förmodligen en hybridcykel det bästa alternativet. Du behöver också en CE-märkt hjälm. Valet av cykelkläder kan göra stor skillnad på hur du upplever cykelturen, ta gärna hjälp av en butik eller nätet för att göra medvetna och kloka val. Beroende på nivå kanske du också behöver cykelskor, cykelglasögon och en pulsklocka.

Tip icon

Cykling – så här gör du!

  • Försök att vara avslappnad i överkroppen, axlarna och armarna. Vid cykling är det benen som ska göra jobbet.
  • Armarna ska vara lätt böjda och händerna ska hålla fast, men inte för alltför hårt, i styret.
  • Håll upp överkroppen med hjälp av rygg- och magmusklerna, ryggen ska tryckas bakåt i en båge. För att minska risken för att drabbas av knäproblem ska du inte använda för tunga växlar till en början.
  • Träna på att använda bromsarna så att du kan få maximal stoppeffekt när det behövs. Tänk på att det är frambromsen som ger störst bromseffekt, särskilt i nedförsbackar, så det är där du ska lägga mest kraft när du bromsar.

Cykling gynnar hälsan

Konditionsträning är bra för hälsan. Vi listar 5 hälsofördelar du får genom att cykla.

  1. Förbättrad lungkapacitet och kondition
  2. Musklerna stärks
  3. Ökad koncentrationsförmåga
  4. Förbättrad sömn
  5. Minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar

Att cykla är en riktig investering i din hälsa!

Landsvägscykling

För dig som inte gillar att springa, eller för dig som gillar mer fart och fläkt än vad en promenad ger, kan landsvägscykling vara en perfekt motionsform, oavsett om du vill satsa på hårdare träning eller enbart vill komma ut och andas frisk luft. Med en riktigt bra racer- eller landsvägscykel som är rätt inställd blir landsvägscyklingen så mycket roligare, dessutom kommer du att orka cykla längre sträckor. Var uppmärksam på vägen och se upp för stenar och ojämnheter i vägbanan, försök att slappna av i armar och axlar och låt benen göra jobbet.

Cykling i skog och mark

Funderar du på att testa mountainbike? Ja då har du härliga utmaningar och adrenalinkickar att se fram emot. För att cykla i skogen behöver du en cykel som är anpassad för det. En MTB med stötdämpare i framgaffeln och grövre däck gör cyklingen betydligt mukare när du cyklar över stenar, rötter och vid hopp. Att cykeln är rätt inställd är lika viktigt som vid landsvägscykling, det blir roligare och lättare samtidigt som skaderisken minskar. Det bästa med att cykla MTB är kanske att du måste koncentrera dig på terrängen vilket gör att man ofta glömmer hur ansträngande det faktiskt är. Det känns mer som att ha roligt än som tuff konditionsträning.


Tip icon

Cykla säkert

Vet du om att sedan 2018 är det reglerat att gångtrafikanter på en gemensam gång- och cykelbana om det är möjligt ska hålla till längst till vänster i färdriktningen? Det innebär att du som cyklar, som självklart ska hålla till höger, kommer att möta gående och löpare som ur din synvinkel då kommer att befinna sig längst till höger på banan. Lär dig mer om säkerhet på cykel på Trafikverkets hemsida.


Valio PROfeel® proteinprodukter

Valio PROfeel® proteinprodukter

Vår kropp behöver utöver träning också en blandning av olika näringsämnen för att må bra. Energi får vi från protein, fett och kolhydrater. Utöver dessa behöver vi också vitaminer, mineraler och antioxidanter.​