Fermenterade tomater

Fermenterade tomater

Fermenterade tomater

Syrade, eller fermenterade, tomater är ett väldigt gott tillbehör . Man kan antingen använda det för att ge umami-smak till en sallad eller som bas till en härligt syrlig vinägrett. När man fermenterar är det viktigt att du följer stegen i receptet ordentligt. Gör man det får man goda syrade tomater berikade med hälsosamma mjölksyrabakterier.

10 Portioner
2 h
00 ratings

Ingredienser10 Portioner

1 l
Körsbärstomater
2 st
Vitlöksklyftor
1 tsk
Jodfritt salt

Lag

4 dl
Vatten
1 msk
Jodfritt salt

Gör så här

  1. Skölj tomaterna ordentligt.
  2. Blanda tomater och skivad vitlök med salt. Tvätta händerna ordentligt och knåda runt. Nu börjar saltet att dra ut vätskan ur grönsakerna. Låt sedan stå i ca 15 min och knåda lite till.
  3. Fyll burken med tomaterna och vätskan i en rengjord glasburk med lock och gummipackning.
  4. När du fyller buken ska luften pressas ur, tryck till grönsakerna efter hand.
  5. Fyll burken men lämna minst 5 cm högst upp mot locket. Det är viktigt att alla tomater nu ligger under vätskan. Ett knep är att fylla en plastpåse som man fyller med vatten och knyter ihop. Lägg den sedan på toppen i burken och låt den trycka ned grönsakerna.
  6. Stäng locket och låt stå på ett fat i rumstemperatur i ca 10 dagar. När syrningen kommer igång kommer det bubbla och eventuellt pysa ut vätska ur burken. Verkar det bildas ett högt tryck i burken man man försiktigt öppna locket och släppa ut lite luft.
  7. När fermenteringen stannat av och det har gått 10 dagar ställer du in burken i ett kylskåp. Dina syrade tomater smakar bäst om de får stå någon månad innan du äter dem.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.