Fortsätt till innehållet

Sparrisrisotto

Färsk sparris ger risotton en god smak och ett härligt tuggmotstånd. Det vita vinet och det syrliga citronskalet kompletterar varandra väl i denna rätt. Den här läckra risotton innehåller både crème fraîche och lagrad hårdost för extra krämig konsistens. En perfekt rätt att bjuda på i påsk!


Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder
  • 12½  grön färsk sparris
  • 3 msk
    Valio Laktosfri smör
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 500 g
  • schalottenlökar
  • 4 dl risottoris
  • 0,9 l vatten
  • kycklingbuljongtärning
  • 2 dl torrt vitt vin
  • ½ tsk salt
  • ¼ tsk rosépeppar
  • 1 tsk citronskal, rivet
  • 2 dl
    Valio Laktosfri lätt crème fraiche 12%
    Valio laktosfri lätt crème fraiche har en naturell, krämig, god och fyllig smak. Passar bra…
    Valio Laktosfri lätt crème fraiche 12% 200 g

Till servering


Instruktioner

  1. Ansa sparrisen: Tvätta den noggrant och skär eller bryt av den träiga delen längst ner på stjälken. Skala sparrisen från toppen till botten, börja under knoppen, med en potatisskalare. Skär sparrisen i 3-4 bitar.
  2. Smält 2 matskedar smör i en stekpanna och lägg i sparrisen. Låt det fräsa på medelvärme och rör om då och då.Ta bort sparrisen och löken från spisen.
  3. Koka upp vatten och smula ner buljongtärningen. Medan vattnet kokar, hacka schalottenlöken och lägg i en kastrull eller gryta.
  4. Häll buljongen lite i taget (totalt cirka 9 dl) i riset. Tillsätt vatten allteftersom det absorberas av riset. Låt koka på svag värme i cirka 15 minuter.
  5. Låt sjuda på svag värme tills riset är al dente. Tillsätt crème fraîche.
  6. Tillsätt lite citronsaft och strö över den rivna osten.
  7. Tips!Servera risotton som huvudrätt för 4 personer eller med fyllda kycklingfiléer för 6 personer.
  8. Om du vill kan du byta ut det vita vinet mot vitt matlagningsvin.
  9. Se till att tajma risotton så att den är klar precis innan den ska ätas. På så sätt är den saftigt och krämig och har rätt konsistens när den serveras. Om risotton blir för varm kan den bli tjock eller torr. Tillsätt då lite extra kycklingbuljong eller vitt vin om det behövs.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.