Fortsätt till innehållet
Kanelbullar

Säsong

Kanelbullens dag –
4 oktober 2025

Inget går upp mot doften av nybakta kanelbullar! Därför ser vi alla fram emot kanelbullens dag så att man kan få avnjuta detta traditionella bakverk, gärna fortfarande varma tillsammans med ett glas mjölk.


Tip icon

Så bakar du saftiga och goda kanelbullar

  1. För att uppnå bästa resultat med kanelbullarna, rekommenderas att använda mjukt smör istället för smält smör. Blanda smör, socker och kanel ordentligt innan du sprider fyllningen på degen. Pensla bullarna med ägg, men vänta tills efter gräddning.
  2. En annan beprövad metod är att tillsätta vit sirap för att göra bullarna saftigare, och ge degen tillräckligt med tid att jäsa. Om du använder en maskin tar det oftast 10 minuter, medan det för hand tar 10-20 minuter. Grädda bullarna i pappersformar för att få dem höga och vackra.
  3. Om tiden inte räcker för att baka på dagen så går det att frysa in bullarna. Efter att de har svalnat till rumstemperatur kan du placera dem i frysen och sedan tina dem i mikrovågsugnen när du är redo att äta dem.

Bullar utan kanel

I en familj eller vänkrets finns det alltid personer som inte jublar högt över Kanelbullens dag, just på grund av att man inte älskar kanel. Misströsta inte, självklart har vi alternativ över för dig! Här finner du recept på smarriga bullar, utan kanel, som även de serveras bäst ihop med ett glas kall mjölk.


När är kanelbullens dag?

Kanelbullens dag är årets godaste dag och firas alltid den 4 oktober. Nästan 60% av svenskarna äter en eller flera bullar just denna dag, och det är vanligt att många blir bjudna både på jobbet eller privat.

Varför firar man kanelbullens dag?

Kanelbullens dag firas varje år den 4 oktober, sedan starten 1999. Datumet valdes av Hembakningsrådet för att inte krocka med andra högtider och för att lyfta omtanke – samma dag som internationella barndagen. Bakom initiativet stod Kaeth Gardestedt från Hembakningsrådet, en sammanslutning av företag inom mjöl-, jäst-, socker- och margarinbranschen.

Kanelbullens historia

För att förstå betydelsen av Kanelbullens Dag måste vi titta på bullens historia. Kanelbullen kom till Sverige redan på 1600-talet och var då ett kryddigare och mer exklusivt bakverk som mest bakades av de välbärgade. Med tiden blev den mjukare, sötare och mer tillgänglig – och idag är den en självklar favorit i det svenska fikabrödet.


3 tips om smör i bullbak

#1: Använd rumstempererat smör

Smält inte smöret utan använd smör som blivit rumstempererat och mjukt. Det gör att du inte behöver lika mycket mjöl.

#2: Använd rikligt med smör

Snåla varken med smör i degen eller i fyllningen. Smöret är en stor bidragande faktor till att bullarna blir saftiga och smälter i munnen.

#3: Använd äkta smör

Äkta smör är gjort av äkta grädde och det är därifrån den goda smaken kommer. För att få saftiga och smakrika bullar bör du undvika margarin som främst innehåller härdade vegetabiliska fetter från raps-, palm- och kokosolja.


Saftiga kardemummabullar på en bakplåt

Tips för att lyckas med bullarna

Vill du veta alla hemligheter bakom hur du lyckas med bullarna? Ta del av våra bästa tips för att få dina bullar perfekta genom att följa denna checklista! Saftiga, smakrika och smälter-på-tungan-goda!