Citron- och blåbärstårta

Citron- och blåbärstårta

Citron- och blåbärstårta

Citron- och blåbärstårta

En perfekt tårtbotten och balans i smakerna är viktiga för att lyckas med festtårtan. Den här tårtan får en fräsch syra från citron och passar även dem som inte gillar tårtor av det sötare slaget.

12 Portioner
4 h
00 ratings

Ingredienser12 Portioner

200 g
3 dl
strösocker
1 dl
farinsocker
1 msk
vaniljsocker
4 st
ägg
5 dl
vetemjöl
2 tsk
bakpulver
1 tsk
bikarbonat
2 ½ dl
3 st
citron
200 g
blåbär (frysta)
1 msk
potatismjöl

till formen

30 g
ströbröd

Blåbärscurd

200 g
blåbär (frysta)
1 dl
syltsocker
1 st
äggula
50 g

Färskostcreme

150 g
5 dl
florsocker
199 g

Gör så här

 1. Vispa smör tillsammans med strösocker till ett fluffigt, vitt skum. Vispa i äggen ett i taget. Se till att smöret och äggen är rumstempererade inför vispning.
 2. Blanda vetemjöl, bakpulver och bikarbonat. Tillsätt äggskummet genom en sil. Blanda växelvis ner yoghurt, citronsaft och citronskal. Blanda ytterst försiktigt tills att smeten är smidig.
 3. Blanda blåbär och potatismjöl. Blanda försiktigt ner blåbären i smeten så att smeten inte får färg.
 4. Klä tre kakformar Ø 18 cm med bakplåtspapper. Smörj och strö kanterna. Fördela smeten jämnt i formarna. Du kan alternativt använda två Ø 23 cm formar och fördela smeten i dessa.
 5. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader 35-40 min, kontrollera med hjälp av en sticka att kakan inte fastnar då du petar i den samt att bottnen är tillagad.
 6. Låt bottnarna svalna en stund innan du lossar dem från formarna. Lägg över dem på ett galler och låt svalna ordentligt. Tårtbottnarna kan förvaras övertäckta i kylen i flera dagar och i frysen i ca 3 veckor.
 7. blåbärscurd

 8. Koka blåbären i en kastrull. Mixa till puré med hjälp av en stavmixer. Tillsätt syltsocker och äggula och koka på låg värme, rör hela tiden i 5-8 min, tills blandningen tjocknar. Ta bort kastrullen från spisen och låt svalna något. Vispa i tärnat smör. Förvara övertäckt i kylen tills det är dags att fylla tårtan.
 9. färskostcreme

 10. Vispa smöret och hälften av florsockret. Tillsätt färskosten i några omgångar, vispa inte för kraftigt. Tillsätt resten av strösockret. Vispa på halv effekt tills krämen är fluffig och blank.
 11. fyllning och dekoration

 12. Lägg en av bottnarna på ett tårtfat. Bred ut hälften av blåbärsmassan och 1/3 av färskosten. Lägg en tårtbotten ovanpå och fyll på samma sätt. Lägg den sista av bottnarna överst. Bred ut resten av färskostkrämen på ytan samt tunt runt kanterna.
 13. Dekorera med t. ex. ätbara blommor och färska blåbär.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.