Crème brûlée

Crème brûlée

Crème brûlée

Crème brûlée är en klassisk fransk dessertdelikatess som är förvånansvärt enkel att tillaga. Se tipset nedan för hur du gör en krispig yta även om du inte har en gasolbrännare tillgänglig.

6 Portioner
3 h
00 ratings

Ingredienser6 Portioner

1 st
Vaniljstång
3 ¼ dl
Valio Laktosfri vispgrädde
1 dl
4 st
Äggulor
½ dl
Socker

Till ytan

Råsocker

Gör så här

  1. Dela vaniljstången på mitten. Skrapa ut dess insidor (frön) med den trubbiga sidan av en skalkniv. Lägg dem och stången i en gryta tillsammans med grädden och mjölken.
  2. Koka långsamt upp blandningen.
  3. Blanda äggulorna och sockret i en skål, vispa dem lätt en stund. Häll den varma gräddmjölken i äggblandningen i en tunn stråle. Rör om ordentligt hela tiden, men vispa inte för mycket så att det bildas skum på ytan.
  4. Häll blandningen genom en sil i serveringsskålarna.
  5. Lägg serveringsskålarna på en djup ugnsform och ställ i ugnen. Häll hett vatten i ugnsformen så att det når halvvägs upp på serveringsskålarna.
  6. Grädda i den nedre delen av ugnen på 150 grader i ca 40 minuter tills de fått fast konsistens. Testa genom att skaka lite på en form och se om puddingen rör sig. Låt svalna i kylen i 2-3 timmar.
  7. Strax innan servering, strö strösocker över formen. Rosta till en karamelliknande, krispig yta med en gasbrännare.
  8. Om du inte har en gasolbrännare tillgänglig kan du göra en krispig sockeryta så här: Smält 1 dl vanligt finsocker i en tjockbottnad stålgryta på medelvärme. Låt sockret smälta och få en gyllenbrun färg. Häll det smälta sockret på bakplåtspapper, bred genast ut det med en stålspatel till en tunna plättar. Låt svalna helt och stelna. Krossa den härdade sockerplätten mellan bakplåtspapper till små smulor. Strö ovanpå desserterna innan servering. Spara gärna äggvitorna för senare användning. Du kan använda dem för att göra exempelvis maränger.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.