Fermenterad vitlök (syrad vitlök)

Fermenterad vitlök (syrad vitlök)

Fermenterad vitlök (syrad vitlök)

Fermenterad vitlök (syrad vitlök)

Fermenterad, eller syrad, vitlök blir oväntat gott och det är inte många som har testat denna delikatess. Vitlöken är lika god att äta som den är, som den är att använda i matlagning. I det här receptet har vi lagt till vassle för extra mycket probiotika.

20 Portioner
1 h
00 ratings

Ingredienser20 Portioner

1 stycke
Glasburk med lock och gummipackning
10 st
Vitlök, hela
3 tsk
Joddfritt salt
4 dl
Vatten
2 msk
Vassle

Vassle

2 dl
1 st
Kaffefilter
1 st
Höst glas

Gör så här

  1. Vassle

  2. Lägg kaffefiltret över glaset, vik ned kanterna på utsidan av glaset.
  3. Häll upp kefiren i filtret och låt rinna av i rumstemperatur.
  4. Efter någon timme har du en klar vätska i burken som är vassle du ska använda i Kimchin.
  5. Fermenterad (syrad) vitlök

  6. Blanda salt och vatten i en rengjord glasburk med lock och gummipackning.
  7. Skala vitlöksklyftorna.
  8. Låt saltet lösas upp helt i vattnet och tillsätt vitlöksklyftorna.
  9. Se till att vattnet täcker all vitlök. Ett tips är att ta en fryspåse och fylla den med vatten och knyta ihop. Påsen kan du lägga överst i burken som en extra tyngd.
  10. Stäng locket och ställ undan i rumstemperatur. Låt burken stå på en tallriken då det finns risk att det pyser ut lite vätska.
  11. Kontrollera burken och släpp ut lite luft om trycket blir för högt. Efter någon dag ska det börja bubbla och jäsningen har då kommit igång.
  12. Efter tre dagar ställer du in burken i kylskåpet. Här kan den gärna stå i flera månader för att mogna ordentligt.
  13. Fermenterad vitlök som har lyckats håller minst i sex månader, ofta längre.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.