Fortsätt till innehållet
Fermenterad vitlök (syrad vitlök)

Fermenterad vitlök (syrad vitlök)

Fermenterad, eller syrad, vitlök blir oväntat gott och det är inte många som har testat denna delikatess. Vitlöken är lika god att äta som den är, som den är att använda i matlagning. I det här receptet har vi lagt till vassle för extra mycket probiotika.

Fermenterad vitlök (syrad vitlök)

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder
 • 10  vitlök, hela
 • 3 tsk joddfritt salt
 • 4 dl vatten
 • 2 msk vassle
 • 0 kg glasburk med lock och gummipackning

Vassle


Instruktioner

Vassle

 1. Häll kefiren i kaffefiltret och sila ned vasslen i ett glas. Låt stå i rumstemperatur.
 2. Efter någon timme har du en klar vätska i burken som är vassle du ska använda till vitlöken. Det som är kvar i filtret kan du äta.

Fermenterad vitlök

 1. Skala vitlökarna.
 2. Blanda salt och vatten i en rengjord glasburk med lock och gummipackning. Låt salt lösas upp helt och tillsätt vitlöksklyftorna. Vattnet ska täcka all vitlök. Lägg gärna på en liten tyngd, t ex dubbla fryspåsar med vatten som är hårt ihopknutna. knyta ihop.
 3. Stäng locket och ställ burken i rumstemperatur. Låt burken stå på en tallriken då det finns risk att det pyser ut lite vätska.
 4. Kontrollera burken och släpp ut lite luft om trycket blir för högt. Efter någon dag ska det börja bubbla och jäsningen har då kommit igång.
 5. Efter tre dagar ställer du in burken i kylskåpet. Här kan den gärna stå i flera månader för att mogna ordentligt.
 6. Fermenterad vitlök håller minst i sex månader, ofta längre.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.