Ingredienser

4 portioner

  • 600 g oxfilé
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 msk rörsocker
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk chilisås (t ex Sriracha)
  • 1 msk lakritspulver
  • 1 tsk fänkål (torkad)
  • 1 tsk anisfrå
  • 4 st stjärnanis
  • 450 g grön sparris
  • 150 g blåmögelost
  • 25 g Pekannötter
  • 25 g Valio smör
  •     flingsalt
  •     svartpeppar

Lakritsmarinerad oxfilé med grillad sparris, blåmögelost ost och pekannötter

Beskrivning

Ingredienser

4 portioner

  • 600 g oxfilé
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 msk rörsocker
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk chilisås (t ex Sriracha)
  • 1 msk lakritspulver
  • 1 tsk fänkål (torkad)
  • 1 tsk anisfrå
  • 4 st stjärnanis
  • 450 g grön sparris
  • 150 g blåmögelost
  • 25 g Pekannötter
  • 25 g Valio smör
  •     flingsalt
  •     svartpeppar

Gör så här:

Kött

  1. Blanda ingredienserna till marinaden i en skål och rör om. 
  2. Putsa oxfilén och lägg den i en plastpåse och häll över marinaden och knyt ihop påsen. Gnid försiktigt på påsen så att marinaden fördelas jämt över köttet. Marinera i kylskåp i minst två timmar, gärna över natten.
  3. Ta ut köttet från kylen ungefär 30 minuter innan det ska tillagas och lägg det på ett fat. Spara den överblivna marinaden.
  4. Stek filébitarna på hög värme i en stor stekpanna tills köttet fått fin stekyta.
  5. Värm ugnen till 200° C. Lägg köttet i en ugnssäker form. Häll den överblivna marinaden över köttet. Stek i ugnen till önskad innertemperatur, använd stektermometer (55° för rött, 60° för rosa och 70° för genomstekt kött).
  6. Ta ut formen, salta och peppra och låt oxfilén vila ca fem minuter innan den skivas. 

Sparris med blåmögelost och pekannötter

  1. Skölj sparrisen och bryt eller skär bort ca 2 cm av nedre delen. 
  2. Smält 25 g smör i en kastrull. Pensla sparrisarna och krydda med svartpeppar och salt. 
  3. Grilla sparrisen tills de blir genomstekta, det tar 5-10 minuter. Det går också bra att steka sparrisen i en grillpannan eller i ugnen på 200° i ca 10 minuter.
  4. Hacka pecannötterna och smula osten.
  5. Strö nötter och ost över sparrisen och servera.

Att marinera nötkött i en lakritsmarinad är kanske lite oväntat, men lakrits fungerar bra att använda i marinader och som krydda i både såser och efterrätter. Smaksensationen med lakritsmarinerad oxfilé blir komplett när köttet serveras med grillad sparris, blåmögelost och hackade pekannötter. Marinaden kan också användas för att marinera fläskkött!

Skriv en kommentar

Obligatoriska fält är markerade *

Kommentarer på Lakritsmarinerad oxfilé med grillad sparris, blåmögelost ost och pekannötter


Populära avdelningar