Fortsätt till innehållet
Lakritsmarinerad oxfilé, sparris och blåmögelost

Lakritsmarinerad oxfilé, sparris och blåmögelost

Att marinera nötkött i en lakritsmarinad är kanske lite oväntat, men lakrits fungerar bra att använda även till salta maträtter. Lakritssmaken i marinaden förstärks med fänkål och anis, och balanseras med nåde hetta och syra. Marinaden är också god till fläskkött.

Lakritsmarinerad oxfilé, sparris och blåmögelost

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder
  • 600 g oxfilé
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 msk soja, kinesisk
  • 2 msk rårörsocker
  • vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 msk chilisås, t ex srirachasås
  • 1 msk lakritspulver
  • 1 tsk fänkålsfrö, torkade

Anisfrö, hela

  • stjärnanis, hel

Sparris med blåmögelost

  • 450 g grön sparris
  • 150 g blåmögelost
  • 25 g pekannötter
  • 25 g
    Valio Smör Normal
    Vårt smör kärnar vi på traditionellt vis med färsk grädde och en nypa salt för…
    Valio smör normalsaltat 500 g
  • 0 kg salt och svartpeppar

Instruktioner

Kött

  1. Putsa oxfilén, salta och peppra. Blanda ingredienserna till marinaden i en skål. Lägg köttet i en plastpåse, häll över marinaden och knyt ihop påsen. Rulla försiktigt runt påsen så att marinaden fördelas jämt över köttet. Marinera i kylskåp i minst två timmar, gärna över natten.
  2. Ta ut köttet från kylen ungefär 30 minuter innan det ska tillagas. Spara marinaden.
  3. Värm ugnen till 200° C.
  4. Bryn köttet på hög värme i en stor stekpanna tills köttet får fin stekyta.
  5. Lägg köttet i en ugnssäker form. Häll överblivna marinaden över köttet. Stek i ugnen till önskad innertemperatur, använd stektermometer (55° för rött, 60° för rosa och 70° för genomstekt kött).
  6. Ta ut formen, salta och peppra och låt oxfilén vila ca 10 minuter innan den skivas.

Sparris med blåmögelost

  1. Skölj sparrisen och bryt eller skär bort ca 2 cm av nedre delen.
  2. Smält smöret. Pensla sparrisarna och krydda med salt och peppar.
  3. Grilla sparrisen ca 5-10 minuter eller stek dem i en grillpanna eller rosta i ugnen på 200° i ca 10 minuter.
  4. Hacka nötterna och toppa tillsammans med smulad ost.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.