Fortsätt till innehållet
Saffran- och apelsinrisotto med kyckling

Saffran- och apelsinrisotto med kyckling

Smakrik risotto med söthet chilikyckling och ljuvlig smak av saffran blir en extra festlig vardagsrätt eller en fin bjudmiddag. Kycklingen kan förberedas men risotton ska helst kokas ihop medan gästerna väntar.

Saffran- och apelsinrisotto med kyckling

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder

Honungs- och chilikyckling

  • 400 g kycklingfilé
  • vitlöksklyfta
  • chilipeppar, röd
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 msk honung, flytande

Saffransrisotto

  • 1½ msk kyckling- eller grönsaksbuljong, flytande
  • 7 dl vatten
  • 2 dl apelsinjuice
  • schalottenlök
  • ½ dl
    Valio Laktosfri smör
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 500 g
  • 3 dl risottoris t ex arbori
  • 1 paket á ½ g saffran
  • 1 tsk honung, flytande
  • 75 g riven parmesanost eller annan lagrad ost
  • 0 kg salt och svartpeppar

Instruktioner

Kyckling

  1. Lägg kycklingen i en ugnsform. Skala och finhacka vitlöken och kärna ur och finhacka chilin. Blanda med resterande ingredienser och häll över kycklingen, massera in.
  2. Grädda i mitten av ugnen i 225°C i 15 - 20 minuter.
  3. Låt kycklingen vila under folie eller lock och skiva den sedan tunt.

Risotto

  1. Koka upp buljong och vatten. Rör ner apelsinjuicen och håll buljongen varm.
  2. Skala och hacka löken fint. Fräs löken mjuk i hälften av smöret i en stor tjockbottnad kastrull på medelvärme utan att den får färg.
  3. Tillsätt riset och fräs ca 5 minuter under omrörning tills riset blivit lite genomskinligt. Tillsätt saffranet och rör om.
  4. Späd med buljongen. Börja med ca 3 dl, rör om och låt koka in innan du tillsätter ytterligare buljong, ca 1 dl i taget. Koka sakta och rör ofta. Risotton är färdig efter ca 15-20 minuter när risgrynen har en kärna och risotton är krämig. Det är möjligt att all vätska inte går åt eller så behöver du tillsätta mer vatten om risotton är för torr, allt beror på hur mycket vätska som ångat bort.
  5. Smaka av med honung, salt och peppar.
  6. Ta bort från värmen och rör ner resten av smöret och riven ost.
  7. Servera risotton med kycklingen ovanpå.
  8. Tips: Garnera gärna risotton med lite skivad chili och apelsinklyftor.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.