Fortsätt till innehållet
Semla med choklad- och kolagrädde

Semla med choklad- och kolagrädde

När du tröttnat på den vanliga klassiska semlan måste du prova den här varianten, fylld med choklad och kolagrädde. Välj en av dem eller spritsa på båda sorter för en maxad fyllning.

Semla med choklad- och kolagrädde

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder

Bullar

  • 50 g jäst, färsk
  • 5 dl
    Valio Laktosfri mjölkdryck
    I Valio laktosfri mjölkdryck har vi låtit alla smaker, vitaminer och mineraler vara kvar -…
    Valio Laktosfri mjölkdryck 3% 1l
  • 15 dl vetemjöl
  • ägg
  • 1½ tsk salt
  • 1 msk kardemumma, malen
  • 2 dl strösocker
  • 200 g
    Valio Laktosfri smör
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 200 g
  • 0 kg mandelspån

Fyllning

Chokladgrädde

  • 3 dl
    Valio Laktosfri vispgrädde
    Valio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
    Valio Laktosfri vispgrädde 35%  5 dl
  • 1½ msk kakao
  • 1½ msk florsocker

Kolagrädde

topping

  • 4 msk florsocker

Instruktioner

Bullar

  1. Smula ned jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 °C och häll över jästen. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt hälften av vetemjölet. Blanda väl och låt sedan vila ca 15 minuter.
  2. Tillsätt 1 ägg, salt, kardemumma, socker och resten av mjölet. Skär smöret i kuber eller hyvla med en osthyvel och arbeta in smöret i omgångar i degen. Arbeta med degen ca 10 minuter i en köksmaskin tills degen är slät. För hand tar det något längre tid.
  3. Låt jäsa under bakduk tills degen fått dubbel storlek, cirka 45 minuter
  4. Dela degen i 20 lika stora delar och forma till släta bullar. Låt jäsa på en plåt med bakplåtspapper i ca 1,5 timmar till dubbel storlek.
  5. Sätt ugnen på 220°C .
  6. Vispa upp ägget som är kvar och pensla bullarna. Strö över mandelspån. Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills bullarna fått fin färg. Låt svalna.
  7. Dela bullarna så att du får ett lock. Gröp ur bullarna lite.

Kolagrädde

  1. Vispa vispgrädden och vänd försiktigt ned kolasåsen.

Chokladgrädde

  1. Blanda grädde, kakao och florsocker och vispa till önskad konsistens.

Semlor

  1. Blanda mjölk och mandelmassa till en slät kräm. Fyll bullarna med blandningen.
  2. Spritsa grädden på bullarna.
  3. Tryck försiktigt tillbaka locken och sikta över florsocker.
  4. Servera och avnjut direkt!

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.