Fortsätt till innehållet

Syrade morötter

Syrade morötter passar utmärkt som tillbehör till korv, kött, matiga mackor och sallader. Genom syrningen, eller fermenteringen, av morötterna bildas hälsosamma mjölksyrabakterier som är bra för tarmfloran och immunförsvaret och som ger grönsakerna en härligt syrlig smak!

Syrade morötter

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder
 • 1 kg morötter
 • 1 tsk jodfritt salt
 • 1½ tsk senapsfrön

Saltlag

 • 4 dl vatten
 • 1 msk jodfritt salt

Instruktioner

 1. Rengör händer, burkar och alla redskap
 2. Skala morötterna och riv dem grovt. Blanda morötterna med salt i en stor bunke låt den stå i rumstemperatur i 20-30 minuter. Saltet hjälper till att dra ut vätskan. Knåda morötterna då och då. Vätskan som bildas ska vara kvar. Använd en slev, en mortelstöt eller helt enkelt en knytnäve.
 3. Koka samman ingredienserna till lagen. Låt svalna.
 4. Blanda senapsfrön och morötter och lägg i en glasburk. Tryck ner dem ordentligt. Häll på lagen. Se till att mörötterna är täckt av vätska, tillsätt annars mer. Har du keramiska stenar lägger du dem ovanpå morötterna. Se till att lämna minst ett par centimeter med luft upp till kanten så att det inte bubblar över när jäsningen kommer igång.
 5. Ställ burken på ett fat, om det jäser över hamnar eventuell vätska på fatet.
 6. Låt stå mörkt i rumstemperatur, gärna 20-22°. För att göra det mörkt kan man sätta en papperskasse över burken. Kontrollera att det luktar gott och att vätskan fortfarande täcker morötterna efter några dagar. Det ska börja bubbla i burken efter 1-2 dagar. Öppna burken någon gång per dag för att lätta på trycket. Lukten ska vara syrlig och frisk om syrningen kommit igång som den ska.
 7. Efter 5-7 dagar bör morötterna ha fått tillräckligt mycket syra. Ställ burken i kylen för att mogna. Den kallare temperaturen gör att syrningen avstannar och smaken börjar utvecklas. Låt stå 3-6 veckor.
 8. En oöppnad burk håller i flera månader och en öppnad håller minst i 1 månad.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.