Syrade rödbetor

Syrade rödbetor

Syrade rödbetor

Syrade rödbetor är ett väldigt gott tillbehör till det mesta. När man syrar är det viktigt att du följer stegen i receptet ordentligt. Gör man det får man goda syrade rödbetor med lång hållbarhet i kylen.

20 Portioner
2 h
00 ratings

Ingredienser20 Portioner

1 ½ kg
Rödbetor
1 st
Gul lök
500 g
Rödkål
2 msk
Jodfritt salt

Gör så här

  1. Skala rödbetorna och löken. Grovhacka rödbetorna och riv löken grovt i på ett rivjärn. Strimla kålen fint med en kniv.
  2. Blanda rödbetor, lök och kål med salt. Tvätta händerna ordentligt och knåda runt. Nu börjar saltet att dra ut vätskan ur grönsakerna. Låt sedan stå i ca 15 min och knåda lite till.
  3. Fyll burken med grönsakerna och vätskan i en rengjord glasburk med lock och gummipackning.
  4. När du fyller buken ska luften pressas ur, tryck till grönsakerna efter hand.
  5. Fyll burken men lämna minst 5 cm högst upp mot locket. Det är viktigt att alla grönsaker nu ligger under vätskan. Ett knep är att fylla en plastpåse som man fyller med vatten och knyter ihop. Lägg den sedan på toppen i burken och låt den trycka ned grönsakerna,
  6. Stäng locket och låt stå på ett fat i rumstemperatur i ca 10 dagar. När syrningen kommer igång kommer det bubbla och eventuellt pysa ut vätska ur burken. Verkar det bildas ett högt tryck i burken man man försiktigt öppna locket och släppa ut lite luft.
  7. När fermenteringen stannat av och det har gått 10 dagar ställer du in burken i ett kylskåp. Dina syrade rödbetor smakar bäst om de får stå någon månad innan du äter dem.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.