Fortsätt till innehållet
Semla med choklad- och kolagrädde

Semla med choklad- och kolagrädde

Det finns många olika sorters fyllningar till semlor. Här ett recept med vispad smaksatt grädde i choklad och kolasmak, med härligt god mandelmassa. En ny favorit hos oss.

Semla med choklad- och kolagrädde

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder

Bullar

  • 50 g jäst
  • 5 dl
    Valio Laktosfri mjölkdryck
    I Valio laktosfri mjölkdryck har vi låtit alla smaker, vitaminer och mineraler vara kvar -…
    Valio Laktosfri mjölkdryck 3% 1l
  • ägg
  • 2 dl socker
  • 1½ tsk salt
  • 1 msk kardemumma
  • 15 dl vetemjöl (ca 1 kg)
  • 200 g
    Valio Laktosfri smör
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 200 g
  • 0 kg mandelflis

Fyllning

Chokladgrädde

  • 3 dl
    Valio Laktosfri vispgrädde
    Valio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
    Valio Laktosfri vispgrädde 35%  5 dl
  • 1½ msk kakao
  • 1½ msk florsocker

Kolagrädde

topping

  • 4 msk florsocker

Instruktioner

Bullar

  1. Värm mjölken till 37 °C och smula ned jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt hälften av vetemjölet. Blanda väl och låt sedan vila ca 15 min.
  2. Tillsätt resten av vetemjölet, 1 ägg, salt, kardemumma, socker och rumstempererat smör. Arbeta in smöret i omgångar i degen. Arbeta med degen ca 10 min i en köksmaskin tills degen är slät. För hand tar det något längre tid. Låt jäsa under bakduk tills degen fått dubbel storlek, cirka 45 min.
  3. Dela degen i 20 lika stora delar och forma till släta bullar. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper i 1½-2 timmar - tills den fått dubbel storlek.
  4. Sätt ugnen på 220°C . Pensla bullarna med 1 uppvispat ägg och mandelflis, grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills bullarna fått vacker färg. Låt svalna.
  5. Dela bullarna så att du får ett lock. Gröp ur bullarna lite.

Kolagrädde

  1. Vispa vispgrädden och vänd försiktigt ned kolasåsen.

Chokladgrädde

  1. Blanda vispgrädde, kakao, florsocker. Vispa till önskad konsistens.

Semlor

  1. Blanda mjölk med mandelmassa.
  2. Fyll bullarna med blandningen av mjölk och mandelmassa.
  3. Fördela ut grädden på bullarna.
  4. Tryck försiktigt tillbaka locken och sikta över florsocker.
  5. Servera och avnjut direkt!

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.