Semla med choklad- och kolagrädde

Semla med choklad- och kolagrädde

Semla med choklad- och kolagrädde

Semla med choklad- och kolagrädde

Det finns många olika sorters fyllningar till semlor. Här ett recept med vispad smaksatt grädde i choklad och kolasmak, med härligt god mandelmassa. En ny favorit hos oss.

20 Portioner
3 h
00 ratings

Ingredienser20 Portioner

Bullar

50 g
jäst
5 dl
2 st
ägg
2 dl
socker
1 ½ tsk
salt
1 msk
kardemumma
15 dl
vetemjöl (ca 1 kg)
200 g
mandelflis

fyllning

150 g
mandelmassa
1 dl
2 ½ dl
2 ½ dl

topping

4 msk
florsocker

Gör så här

  1. Värm mjölken till 37 grader och smula ned jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt hälften av vetemjölet. Blanda väl och låt sedan vila ca 15 min.
  2. Tillsätt resten av vetemjölet, 1 ägg, salt, kardemumma, socker och rumstempererat smör. Arbeta in smöret i omgångar i degen. Arbeta med degen ca 10 min i en köksmaskin tills degen är slät. För hand tar det något längre tid. Låt jäsa under bakduk tills degen fått dubbel storlek, cirka 45 min.
  3. Dela degen i 20 lika stora delar och forma till släta bullar. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper i 1½-2 timmar - tills den fått dubbel storlek.
  4. Sätt ugnen på 220 grader. Pensla bullarna med 1 uppvispat ägg och mandelflis, grädda i mitten av ugnen cirka 10 min eller tills bullarna fått vacker färg. Låt svalna.
  5. Dela bullarna så att du får ett lock. Gröp ur bullarna lite.
  6. Blanda mjölk och riven mandelmassa. Fyll bullarna med blandningen
  7. Vispa den smaksatta grädden och fördela ut på bullarna.
  8. Tryck försiktigt tillbaka locken och sikta över florsocker.
  9. Servera och avnjut direkt!

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra er användarupplevelse och samla in användarstatistik. Genom att fortsätta att använda webbplatsen godkänner ni att vi använder cookies.Läs hela Valios integritetspolicy ›