Fermenterad gurka

Fermenterad gurka

Fermenterad gurka

Fermenterad gurka, eller syrad som det också heter, passar utmärkt som tillbehör till kött eller som pålägg på mackan. Vid syrningen av gurkan bildas hälsosamma mjölksyrabakterier som är bra för tarmfloran och immunförsvaret och en härligt syrlig smak!

18 Portioner
2 h
00 ratings

Ingredienser18 Portioner

1 kg
Västeråsgurka
8 st
Vinbärsblad
2 st
Vitlöksklyftor
1 msk
Jodfritt salt

Lag

4 dl
Vatten
1 msk
Jodfritt salt

Gör så här

  1. Rengör händer, burkar och alla redskap
  2. Koka en lag på 4 dl vatten och 1 msk salt, låt lagen kallna
  3. Välj om du vill skiva gurkan eller behålla den som den är. Skiva vitlöken och och blanda tillsammans med gurka, vinbärsblad och salt.
  4. Blanda alltsammans i en burk med lock och gummiring. Blandningen ska täcka gurkorna väl.
  5. Har du keramiska stenar lägger du dem ovanpå gurkan. Se till att lämna minst ett par centimeter med luft upp till kanten så att det inte bubblar över när jäsningen kommer igång.
  6. Ställ fermenteringsglaset eller burken på ett fat. Om det jäser över hamnar vätskan på fatet.
  7. Låt stå mörkt i rumstemperatur, gärna 20-22 grader. För att göra det mörkt kan man sätta en papperskasse över burken. Kontrollera lukten och att vätskan fortfarande täcker gurkan efter några dagar. Det börjar bubbla i burken efter en till två dagar. Öppna burken någon gång per dag för att lätta på trycket. Lukten ska vara syrlig och frisk om syrningen kommit igång som den ska.
  8. Efter 5-7 dagar bör gurkan ha fått tillräckligt mycket syra. Ställ nu burken i kylen för att mogna. Den kallare temperaturen gör att syrningen avstannar och smaken börjar utvecklas. Låt stå 3-6 veckor. Klart. En oöppnad burk håller i flera månader och en öppnad håller minst i 1 månad.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.