Fortsätt till innehållet

Fermenterad gurka

Fermenterad gurka, eller syrad som det också heter, passar utmärkt som tillbehör till kött eller som pålägg på mackan. Vid syrningen av gurkan bildas hälsosamma mjölksyrabakterier som är bra för tarmfloran och immunförsvaret och en härligt syrlig smak!

Fermenterad gurka

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder
 • 1 kg västeråsgurka
 • vinbärsblad
 • vitlöksklyftor
 • 1 msk jodfritt salt

Saltlag

 • 4 dl vatten
 • 1 msk jodfritt salt

Instruktioner

 1. Rengör händer, burkar och alla redskap.
 2. Koka upp ingredienserna till saltlagen. Låt kallna.
 3. Välj om du vill skiva gurkan eller behålla den hel. Skala och skiva vitlöken och och blanda med gurka, vinbärsblad och salt.
 4. Blanda allt i en burk med lock och gummiring. Blandningen ska täcka gurkorna väl.
 5. Har du keramiska stenar lägger du dem ovanpå gurkan. Se till att lämna minst ett par centimeter med luft upp till kanten så att det inte bubblar över när jäsningen kommer igång.
 6. Ställ fermenteringsglaset eller burken på ett fat. Om det jäser över hamnar vätskan på fatet.
 7. Låt stå mörkt i rumstemperatur, gärna 20-22°. För att göra det mörkt kan man sätta en papperskasse över burken. Kontrollera lukten och att vätskan fortfarande täcker gurkan efter några dagar. Det börjar bubbla i burken efter en till två dagar. Öppna burken någon gång per dag för att lätta på trycket. Lukten ska vara syrlig och frisk om syrningen kommit igång som den ska.
 8. Efter 5-7 dagar bör gurkan ha fått tillräckligt mycket syra. Ställ nu burken i kylen för att mogna. Den kallare temperaturen gör att syrningen avstannar och smaken börjar utvecklas. Låt stå 3-6 veckor. Klart. En oöppnad burk håller i flera månader och en öppnad håller minst i 1 månad.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.