Syrad rödlök

Syrad rödlök

Syrad rödlök

Syrad rödlök passar utmärkt till tacos, hamburgare, gillat kött, kyckling och vegetariskt. Det finns olika sätt att syra, eller pickla, rödlök. Här beskriver vi hur man syrar rödlök enligt fermenteringens alla regler, dvs utan socker och ättika, för en mildare smak med goda bakteriekulturer. Rödlök går även att pickla snabbt enligt 3-2-1-lagen.

18 Portioner
2 h
11 rating

Ingredienser18 Portioner

1 kg
Röd lök
1 msk
Jodfritt salt
5 st
Lagerblad

Lag

4 dl
Vatten
1 msk
Jodfritt salt

Gör så här

 1. Rengör händer, burkar och alla redskap.
 2. Koka en lag på 4 dl vatten och 1 msk salt, låt lagen kallna
 3. Skiva rödlöken med kniv
 4. Blanda löken med salt i en stor bunke låt den stå i rumstemperatur i 20-30 minuter så att saltet hjälper till att dra ut vätskan
 5. Ge löken en rejäl knådning. Vätskan som bildas ska vara kvar. Använd en slev, en mortelstöt eller helt enkelt en knytnäve.
 6. Lägg i lagerbladen
 7. Packa löken väl i ett fermenteringsglas eller i en glasburk. Se till att löken är täckt av vätska, tillsätt mer annars. Har du keramiska stenar lägger du dem ovanpå löken. Se till att lämna minst ett par centimeter med luft upp till kanten så att det inte bubblar över när jäsningen kommer igång.
 8. Ställ fermenteringsglaset eller burken på ett fat. Om det jäser över hamnar vätskan på fatet.
 9. Låt stå mörkt i rumstemperatur, gärna 20-22 grader. För att göra det mörkt kan man sätta en papperskasse över burken. Kontrollera lukten och att vätskan fortfarande täcker löken efter några dagar. Det börjar bubbla i burken efter en till två dagar. Öppna burken någon gång per dag för att lätta på trycket. Lukten ska vara syrlig och frisk om syrningen kommit igång som den ska.
 10. Efter 5-7 dagar bör löken ha fått tillräckligt mycket syra. Ställ nu burken i kylen för att mogna. Den kallare temperaturen gör att syrningen avstannar och smaken börjar utvecklas. Låt stå 3-6 veckor. Klart. En oöppnad burk håller i flera månader och en öppnad håller minst i 1 månad.
 11. Det går givetvis utmärkt bra att syra även gul lök med det här receptet

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.