Fortsätt till innehållet

Syrad rödlök

Syrad rödlök passar utmärkt till tacos, hamburgare, gillat kött, kyckling och vegetariskt. Det finns olika sätt att syra, eller pickla, rödlök. Här beskriver vi hur man syrar rödlök enligt fermenteringens alla regler, dvs utan socker och ättika, för en mildare smak med god bakteriekultur. Rödlök går även att pickla snabbt enligt 3-2-1-lagen.

Syrad rödlök

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder
 • 1 kg röd lök
 • 1 msk jodfritt salt
 • lagerblad

Saltlag

 • 4 dl vatten
 • 1 msk jodfritt salt

Instruktioner

 1. Rengör händer, burkar och alla redskap.
 2. Koka upp ingredienserna till saltlagen. Låt lagen kallna.
 3. Skala och skiva rödlöken med kniv.
 4. Blanda löken med salt i en stor bunke låt den stå i rumstemperatur i 20-30 minuter. Saltet hjälper till att dra ut vätskan.
 5. Ge löken en rejäl knådning. Vätskan som bildas ska vara kvar. Använd en slev, en mortelstöt eller helt enkelt en knytnäve.
 6. Packa löken väl i ett fermenteringsglas eller i en glasburk. Se till att löken är täckt av vätska, tillsätt mer annars. Har du keramiska stenar lägger du dem ovanpå löken. Se till att lämna minst ett par centimeter med luft upp till kanten så att det inte bubblar över när jäsningen kommer igång.
 7. Ställ fermenteringsglaset eller burken på ett fat. Om det jäser över hamnar vätskan på fatet.
 8. Låt stå mörkt i rumstemperatur, gärna 20-22°. För att göra det mörkt kan man sätta en papperskasse över burken. Kontrollera lukten och att vätskan fortfarande täcker löken efter några dagar. Det börjar bubbla i burken efter en till två dagar. Öppna burken någon gång per dag för att lätta på trycket. Lukten ska vara syrlig och frisk om syrningen kommit igång som den ska.
 9. Efter 5-7 dagar bör löken ha fått tillräckligt mycket syra. Ställ nu burken i kylen för att mogna. Den kallare temperaturen gör att syrningen avstannar och smaken börjar utvecklas. Låt stå 3-6 veckor. Klart.
 10. En oöppnad burk håller i flera månader och en öppnad håller minst i 1 månad.
 11. TIPS. Det går givetvis utmärkt att syra även gul lök med det här receptet.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.