Vit choklad- och lingontårta

Vit choklad- och lingontårta

Vit choklad- och lingontårta

Vit choklad- och lingontårta

En tårtbotten med rågmjöl i stället för vetemjöl passar perfekt till den här lingonkakan. Fylld med vit chokladfärskostfyllning, lingonsylt och fräscha lingon. Toppad med grädde och lingon.

14 Portioner
6 h
00 ratings

Ingredienser14 Portioner

tårtbotten

5 st
ägg
2 ¼ dl
strösocker
1 dl
rågmjöl
1 dl
potatismjöl
1 tsk
bakpulver

till formen

15 g
½ msk
ströbröd

fyllning

1 st
gelatinblad
200 g
200 g
vit choklad
3 dl
2 msk
strösocker
3 cl
lingonsylt
300 g
lingon (färska eller frysta)

glasyr och dekoration

1 ½ dl
4 dl
1 tsk
vaniljsocker
2 tsk
lingonpulver
lingon eller lingonris

Gör så här

  1. Vispa ägg och socker till ett ljust skum.
  2. Blanda ihop de torra ingredienserna. Tillsätt i äggblandningen genom att sikta genom en sil.
  3. Häll smeten i en smörad och bröad form Ø 23-24 cm. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 40 minuter. Kontrollera att kakan gräddat klart med hjälp av en sticka. Degen ska inte fastna på stickan.
  4. Låt kakan svalna en stund i formen och stjälp sedan upp den på ett bakplåtspapper. När kakan svalnat helt, skär den i tre delar.
  5. fyllning

  6. Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
  7. Värm färskosten och den vita chokladen i en kastrull under konstant omrörning. Lyft kastrullen från spisen så snart chokladen smält. Koka ej.
  8. Koka upp 1 msk vatten. Smält gelatinbladet i det varma vattnet. Häll i chokladblandningen och låt svalna till rumstemperatur. Vill du snabba på nedkylningsprocessen kan du lägga kastrullen i ett vattenbad med kallt vatten.
  9. Vispa grädde och socker. Tillsätt den svalnade chokladblandningen och blanda.
  10. Blanda ihop sylten och lingonen.
  11. Montering och dekoration

  12. Fukta den nedersta tårtbotten med en tredjedel av mjölken. Bred ut hälften av lingonblandningen och chokladblandningen.
  13. Lägg på nästa botten, upprepa processen med fuktning och fyllning. Lägg på den översta botten, fukta. Tryck med hjälp av händerna så att fyllningen jämnas ut. Använd vid behov en spatel för att jämna ut kanterna.
  14. Täck kakan med plastfolie och ställ i kylen i minst 4 timmar för att stelna.
  15. Garnera tårtan med vispad grädde. Dekorera med lingon, lingonris och lingonpulver.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.