Zeinas saftiga saffransmunkar

Zeinas saftiga saffransmunkar

Zeinas saftiga saffransmunkar

Zeinas saftiga saffransmunkar

Saftiga och fluffiga saffransmunkar toppade med både sylt och grädde signerat Zeina. Ljuvliga att njuta av till fikat.

30 Portioner
2 h
00 ratings

Ingredienser30 Portioner

Munkar

4 dl
1 st
Zest från en citron eller apelsin
9 dl
Vetemjöl
1 dl
Socker
2 st
Äggula
75 g
½ tsk
Salt

Fritering

Neutral olja, t ex tapsolja

Garnering

3 dl
2 dl
Sylt (valfri smak, t ex lingonsylt)
Florsocker, efter smak

Gör så här

  1. Lös upp jästen i ljummen mjölk. Tillsätt zest från 1 citron eller apelsin, äggulor, saffran, salt, socker, smör och blanda.
  2. Tillsätt mjöl arbeta degen smidig. Knåda gärna degen med en bakmaskin i ca 10 min. Degen ska vara lite kladdig.
  3. Mjöla degen och täck sedan bunken med plastfolie och låt jäsa i 45 min i rumstemperatur eller i kylen över natten.
  4. Mjöla bakbordet och häll ut degen. Kavla ut degen till en stor rund platta som är ca 1 cm tjock. Stansa ut rundlar med ett glas. Täck rundlarna med en bakduk och låt vila i 30 min.
  5. Hetta upp olja till 180°. Fritera munkarna ca 2-3 min på varje sida. De ska få en fin gyllene färg. Tänk på att inte ha för hög värme på oljan, då får degen snabbt färg utanpå och förblir rå i mitten.
  6. Låt munkarna rinna av på papper och kallna. Lägg på sylt och toppa med grädde.
  7. Pudra florsocker över saffransmunkarna och servera!

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.