Självklart blir man inte laktosintolerant av att äta laktosfria produkter!

Självklart blir man inte laktosintolerant av att äta laktosfria produkter!

Som Marie redan har skrivit här på bloggen så kan man naturligtvis inte bli laktosintolerant av att konsumera laktosfria produkter.  Att sådan felaktig fakta har kommit ut är mycket olyckligt. Men hur fungerar det egentligen det där med laktosintolerans och laktosfriaprodukter?  Jag ska försöka att klargöra det lite här:

Vid laktosintolerans saknar man enzymet laktas. Laktas som finns i tarmarna är inte ett så kallat adaptivt enzym som många andra enzymer. Detta innebär att mängden laktas inte kommer att försvinna eller minska om man konsumerar laktosfria produkter. Så för en person som har en hög laktasaktivitet, och som därför tål laktos, finns det ingen fara med att konsumera laktosfria produkter. Hans eller hennes tolerans för laktos kommer att förbli hög. Enligt Dr Tuula Tuure Nutrition Manager Valio Ltd R&D, så är det felaktigt att påstå att en icke laktosintolerant person kan bli laktosintolerant av att äta laktosfria produkter.

Men om man vänder på steken och talar om de personer som har en låg laktasaktivitet (gäller inte dem som saknar laktas enzym helt) så finns det vissa vars tarm har anpassat sig till ett regelbundet intag av laktos och därför tål laktos till viss del. Det är dock individuellt vilken mängd laktos denna person klarar av samt i vilken kombination av maträtt mejeriprodukten med laktosinnehåll förekommer. Generellt så innehåller surmjölksprodukter (exempelvis fil och grädde) en mindre mängd laktos än vanlig mjölk. Exempelvis innehåller färskost en mindre mängd laktos och hårdost är naturligt fri från laktos.

Kan det vara så att de som lider av IBS även är laktosintoleranta?

Enligt Dr Tuula Tuure, Nutrition Manager Valio Ltd R&D, så finns det betydligt fler patienter som rapporterar symptom på laktosintolerans bland IBS patienter, jämfört med den allmänna befolkningen. Många IBS patienter upptäcker lättnad när de minskar mängden laktos i kosten, både de som har hypolactasia och de som inte har det. Vad gäller IBS, är mängden av människor med hypolactasia samma eller lite högre hos IBS patienter jämfört med den allmänna befolkningen.

Men kort och gott så vill jag bara avsluta med att säga att mår du bra av att byta ut vanliga mejeriprodukter till laktosfria så är det absolut ingen fara för att du skulle bli laktosintolerant. Och det viktigaste tycker jag är att man själv känner efter vad man mår bra av att äta, och då kan man inte påstå att man konsumerar dem i onödan. För mår man bra av det så är det i mina ögon inte onödigt. Men är du det minsta osäker på om du lider av IBS eller av laktosintolerans så ska du alltid kontakta din läkare för en konsultation.

//Anna

Lägg till ny kommentar

Valiobloggen

Hej och välkommen till Valios blogg. Detta är ett av många forum där vi tillsammans med dig vill inspirera, förmedla kunskap och berätta om nyheter.

RSS

Populära inlägg

Senaste från bloggen

Arkiv

Konsumentkontakt

Telefon 020 - 725 515
Öppettider: Vardagar 08:00 - 14:00
konsumentkontakt.valio.se


Populära avdelningar