En av sensommarens höjdpunkter är kräftskivan. Festen kan börja när de rödglödande kräftorna ställs till bords med snaps, matiga tillbehör, smaskiga såser och goda ostar som är gott till kräftor. Här har vi samlat våra bästa tips och allt du behöver veta för att ha tidernas bästa kräftskiva.
År 2023 börjar kräftsäsongen den 7 augusti som är en klassisk svensk tradition. Under kräftsäsongen kan du få levande kräftor från fiskhandlare på marknader och saluhallar, och genom förbeställning även från fiskdiskarna i flera livsmedelsbutiker och stormarknader. I många butiker kan du även beställa färdigkokta kräftor.
Kräftskivan så som vi känner igen den idag kom till under början av 1900-talet, men själva ordet kräftskiva började användas först under 1930-talet. Man tror att kräftskivan har sitt ursprung i borgerliga "kräftsupar" under 1800-talet, där efterfrågan efter kräftor växte så mycket att ett förbud mot kräftfiske infördes mellan november och augusti. Dagen förbudet försvinner blir upptakten till dagens kräftskivor som man firar med kräftor, västerbottenpaj, nubbe och snapsvisor.
Ska du koka kräftor för första gången eller är dina kunskaper kanske lite ringrostiga? Ingen fara, för med bra instruktioner är det enkelt att tillaga kräftor. Ta fram en lagom stor gryta, kräftor, vatten, dill samt salt och socker för smaksättning. Och sedan är det bara att värma på grytan!
En riktigt god Västerbottensostpaj eller västerbottenpaj som det också kallas hör kräftskivan till! Pajen med sina lena smak gör sig väldigt bra som tillbehör. Här hittar du receptet.
Följ vår guide och bli ett proffs på att skala och äta kräftor. Det kan vara lite pilligt men det är en del av charmen, och det är definitivt värt mödan.